Tekort aan security professionals loopt op tot 1,8 miljoen in 2022

pixabay-hacker-1944688_960_720

Het tekort aan security professionals is in 2022 opgelopen tot 1,8 miljoen. Dit is een stijging van 20% ten opzichte van 2015. Om het tekort aan te pakken zetten bedrijven in op het vergroten van hun HR-afdeling, om zo beter vakbekwame security professionals te kunenn aantrekken.

Dit blijkt uit onderzoek dat Frost & Sullivan heeft uitgevoerd voor het Center for Cyber Safety and Education in samenwerking met (ISC)², Booz Allen Hamilton en Alta Associates. Voor het onderzoek zijn 19.000 security professionals ondervraagd. (ISC)² waarschuwt dat een tekort aan middelen dreigt te ontstaan om dreigingen waarmee bedrijven te maken hebben aan te pakken. Van de ondervraagde IT security professionals, geeft 66% aan te weinig werknemers te hebben om de huidige dreigingen het hoofd te bieden.

‘Hanteer onconventionele recruitmentstrategieën’

In het rapport worden bedrijven opgeroepen nieuwe recruitmentkanalen op te zetten en onconventionele recruitmentstrategieën en -technieken te hanteren om het tekort aan security professionals aan te pakken. Ondervraagde security professionals geven aan dat vacatures enerzijds moeilijk op te vullen zijn door een tekort aan goed opgeleid security personeel, terwijl het management in veel gevallen niet goed begrijpt welke eisen aan deze medewerkers moeten worden gesteld en hierdoor de verkeerde eisen stelt.

Gevraagd naar acties die bedrijven ondernemen om het tekort aan security professionals aan te pakken geeft een derde van de HR-managers aan hun afdeling met gemiddeld 15% te willen vergroten. Dit is nodig, aangezien 70% van de werkgevers wereldwijd meer security professionals wil aantrekken.

Vooral mannen zijn actief in security

Opvallend is dat maar liefst 90% van de huidige security professionals een man is met een technische achtergrond. 87% van de professionals is zijn carrière niet gestart in cybersecurity. Desondanks geeft 94% van de HR-managers aan dat ervaring een belangrijk selectiecriteria is voor het aannemen van security professionals.

Lees ook
"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

In het recente onderzoek 'Het portret van de moderne informatiesecurityprofessional' deed Kaspersky onderzoek naar het wereldwijde tekort aan cybersecuritypersoneel. Zo onderzocht het de exacte redenen waarom bedrijven te weinig cybersecuritydeskundigen hebben.

Proofpoint gaat dataverlies via email tegen met kracht van AI op basis van gedrag

Proofpoint gaat dataverlies via email tegen met kracht van AI op basis van gedrag

Proofpoint Inc., kondigt de algemene beschikbaarheid aan van Adaptive E-mail Data Loss Prevention (DLP), voor het automatisch detecteren en voorkomen van onbedoeld en opzettelijk dataverlies via email – voordat het een kostbare fout wordt voor organisaties.

Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Het gebruik van malware dat detectiemethoden probeert te omzeilen (‘evasive malware’) is het laatste kwartaal van 2023 fors gestegen. Daarnaast hebben hackers het steeds vaker voorzien op Exchange-mailservers. Het aantal ransomwarebesmettingen blijft wel verder afnemen, waarschijnlijk door diverse internationale inspanningen.