NEN introduceert examen voor beveiliging industriële systemen

industrie-industrieel

NEN introduceert een examen voor de NEN-training ‘IEC 62443: Cyber security voor Industrial Automation and Control Systems’. Eindgebruikers en toeleveranciers binnen industriële proces- en productieomgevingen kunnen met behulp van het examen aantonen dat zij over de nodige expertise beschikken om in een IACS-omgeving een beleid op te zetten en te implementeren in overeenstemming met IEC 62443 en Europese regelgeving.

Binnen de industriële sector en installatiebranche is een sterke behoefte aan gekwalificeerd personeel op het gebied van cybersecurity. Uitval van primaire bedrijfsprocessen kost geld en kan gevaarlijke situaties opleveren. Deelnemers van de NEN-training ‘IEC 62443: Cyber security voor Industrial Automation and Control Systems’ kunnen vanaf september de mogelijkheid hun deskundigheid op het gebied van de IEC 62443-normenreeks testen door de training af te sluiten met een examen.

NEN-examencertificaat

De IEC 62443-normenreeks is een wereldwijd geaccepteerde standaard om cybersecurity in te regelen. De normenreeks biedt praktische handvatten voor het opzetten van een effectief cybersecurity beleid voor industriële proces- en productieomgevingen. Hierbij wordt een balans gemaakt tussen mens, techniek en organisatie. Zowel eindgebruikers als toeleveranciers hebben hiermee een uniform vertrekpunt bij het beschermen van de primaire processen tegen cyberaanvallen. Medewerkers kunnen hun IEC 62443-deskundigheidsniveau aantonen door het behalen van het NEN-examencertificaat.

De training ‘IEC 62443: Cyber security voor Industrial Automation and Control Systems’ wordt door NEN in samenwerking met Hudson Cybertec aangeboden. Na het afronden van het examen is de deelnemer aantoonbaar een ‘IEC 62443 security professional’ die de kennis heeft om in een industriële automatiseringsomgeving een protocol op te zetten en te implementeren in overeenstemming met IEC 62443 en Europese regelgeving.

Ieder kwartaal beschikbaar

Het examen kan ieder kwartaal worden afgelegd bij NEN in Delft en wordt onder toezicht afgenomen. Om zeker te stellen dat de exameneisen aansluiten op de behoeften van de sector, is de behoefte gepeild bij vertegenwoordigers van de belanghebbende partijen FME, FHI, NCSC, Uneto-VNI, Verbond van Verzekeraars, VNAB, VNCI en Deltalinqs.

Lees ook
"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

In het recente onderzoek 'Het portret van de moderne informatiesecurityprofessional' deed Kaspersky onderzoek naar het wereldwijde tekort aan cybersecuritypersoneel. Zo onderzocht het de exacte redenen waarom bedrijven te weinig cybersecuritydeskundigen hebben.

Proofpoint gaat dataverlies via email tegen met kracht van AI op basis van gedrag

Proofpoint gaat dataverlies via email tegen met kracht van AI op basis van gedrag

Proofpoint Inc., kondigt de algemene beschikbaarheid aan van Adaptive E-mail Data Loss Prevention (DLP), voor het automatisch detecteren en voorkomen van onbedoeld en opzettelijk dataverlies via email – voordat het een kostbare fout wordt voor organisaties.

Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Het gebruik van malware dat detectiemethoden probeert te omzeilen (‘evasive malware’) is het laatste kwartaal van 2023 fors gestegen. Daarnaast hebben hackers het steeds vaker voorzien op Exchange-mailservers. Het aantal ransomwarebesmettingen blijft wel verder afnemen, waarschijnlijk door diverse internationale inspanningen.