NCSC: ‘Geen zicht op decryptiemogelijkheden voor ExPetr/Petya/PetrWrap ransomware’

encryptie

Vooralsnog is er geen zicht op decryptiemogelijkheden voor de ExPetr/Petya/PetrWrap ransomware die de afgelopen dagen voor problemen heeft gezorgd. Wel is de aanval over zijn hoogtepunt heen en worden er geen nieuwe besmettingen bij bedrijven meer gemeld. Ook zijn er geen nieuwe besmettingsbronnen bekend, naast het eerder gemelde softwarepakket M.E.Doc en een Oekraïense nieuwswebsite.

Dit meldt het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Het ontbreken van decryptiemogelijkheden betekent dat bedrijven die besmet zijn met de ransomware, een nieuwe installatie moeten doen en back-ups zullen terugplaatsen. Het NCSC adviseert hierbij te letten op het opstartgedeelte van de schijf. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) verwacht dat dit soort cyberaanvallen vaker zullen voorkomen en daarnaast steeds geavanceerder worden.

Handelingsperspectief

Het ‘handelingsperspectief’ dat het NCSC eerder heeft geschreven blijft van toepassing. Deze bestaat uit de volgende punten:

  • Betaal geen losgeld. Het NCSC raadt dit standaard af en wijst erop dat betaling in dit specifieke geval zinloos is aangezien het hiervoor gebruikte e-mailadres niet meer beschikbaar is.
  • Gebruik geen SMBv1 op uw systemen, schakel dit protocol uit en migreer naar een recente versie van het protocol.
  • Installeer updates. In dit geval wordt een kwetsbaarheid misbruikt om de ransomware intern op bedrijfsnetwerken te verspreiden. Deze kwetsbaarheid wordt gedicht in update MS17-010.
  • Biedt de SMB-services niet open aan op internet. Indien deze functionaliteit via internet noodzakelijk is, scherm dan de bereikbaarheid hiervan af met behulp van een firewall of VPN.
  • Implementeer mitigerende maatregelen voor systemen die niet gepatcht, geüpdatet en/of niet gemigreerd kunnen worden.
  • Beperk de rechten van gebruikers op systemen. Een reguliere gebruikers behoort geen lokale admin-rechten te hebben.
  • Microsoft biedt de mogelijkheid lokale admin accounts op systemen verschillend in te stellen. Het NCSC adviseert organisaties te overwegen dit advies op te volgen. Meer informatie is hier beschikbaar.

Daarnaast adviseert het centrum netwerksegmentatie toe te passen om de impact van dergelijke besmettingen te beperken.

Lees ook
Proofpoint: APT TA450, MuddyWater gebruikt nieuwe tactieken en richt zich op Israëlische medewerkers

Proofpoint: APT TA450, MuddyWater gebruikt nieuwe tactieken en richt zich op Israëlische medewerkers

Onderzoekers van Proofpoint nemen sinds kort nieuwe activiteit waar van de aan Iran gelinkte dreigingsactor TA450. Deze dreigingsactor is ook bekend als MuddyWater, Mango Sandstorm en Static Kitten.

NetApp bestrijdt in realtime ransomware

NetApp bestrijdt in realtime ransomware

NetApp biedt nieuwe mogelijkheden waarmee klanten hun data beter kunnen beschermen en herstellen tegen bedreigingen door ransomware. NetApp is één van de eerste die kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning (ML) direct in de primaire storage van bedrijven integreert en zo ransomware in real-time bestrijdt. De cyberresiliency-oplossingen v1

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Proofpoint identificeerde vorige week een nieuwe aanvalsketen van TA577 die NT LAN Manager authenticatie-informatie steelt. Het cybersecurity bedrijf identificeerde minstens twee campagnes die dezelfde techniek gebruikten voor het stelen van NTLM hashes op 26 en 27 februari 2024.