Aftapwet goedgekeurd door Eerste Kamer

spionage

Nederlandse inlichtingendiensten krijgen definitief ruimere bevoegdheden. De nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) is goedgekeurd door de Eerste Kamer.

De VVD, CDA, PvDA, ChristenUnie, SGP, 50PLUS en de PVV hebben voor de wet gestemd, terwijl de SP, D66, Partij voor de Dieren en GroenLinks tegen stemden. De nieuwe wet vervangt de Wiv uit 2002 en geeft inlichtingendiensten de bevoegdheid om internetverkeer via de kabel af te tappen. De oude Wiv bood alleen de mogelijkheid de ether ongericht af te tappen. Via de kabel mochten alleen specifieke personen gericht worden afgetapt.

Sleepnet

De vernieuwde Wiv maakt het mogelijk op grote schaal data te verzamelen via de kabel, wat door critici ook wel een sleepnet wordt genoemd. Het gaat hierbij om metadata, waaruit onder andere blijkt welke websites een gebruiker heeft bezocht en met wie een gebruiker heeft gecommuniceerd. Relevante data die hiermee wordt verzameld mogen drie jaar worden bewaard.

De aanpassing maakt het bijvoorbeeld mogelijk het dataverkeer tussen Nederland en Syrië af te tappen, zonder hierbij een specifieke verdachte op het oog te hebben. Ongericht aftappen is alleen toegestaan indien de minister van Binnenlandse Zaken of de minister van Defensie hier toestemming heeft heeft gegeven. Een nieuwe toetsingscommissie gaat toezicht houden op de inzet van het sleepnet. Daarnaast gaat de bestaande CTIVD toetsen of de inlichtingendiensten de regels naleven.

Geautomatiseerde werken van derden

Ook krijgen inlichtingendiensten de bevoegdheid in te breken op ‘geautomatiseerde werken’ van derde personen om toegang te krijgen tot apparaten van anderen. Zo mag bijvoorbeeld worden ingebroken op een smartphone van een niet-verdachte om toegang te krijgen tot een apparaat van een verdachte. Tot slot kunnen inlichtingendiensten partijen expliciet verzoeken om ‘geautomatiseerde toegang tot databases’, waarmee zij in real-time toegang kunnen krijgen tot databases van providers, banken en ziekenhuizen.

Lees ook
Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Zivver, leider op het gebied van veilige communicatie-oplossingen, maakt bekend dat Bolletje heeft gekozen voor Zivvers veilige communicatieplatform. Hierdoor kunnen alle 200 werknemers met een mailaccount op een veilige en gebruiksvriendelijke wijze privacygevoelige informatie delen.

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

93 procent van de Europese medische organisaties heeft e-health-oplossingen geïmplementeerd, zoals monitoring op afstand via wearable devices en realtime communicatie met patiënten. Dit blijkt uit onderzoek van Kaspersky onder 389 zorgorganisaties uit 36 landen, waaronder 99 zorgverleners uit Europa en 10 in Nederland, naar het gebruik van e-healt1

Sluit donderdag 2 december aan bij uw lokale PrivacyConnect Chapter Chair community

Sluit donderdag 2 december aan bij uw lokale PrivacyConnect Chapter Chair community

De Chapter meetings richten zich op de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van privacyregelgeving, waaronder CCPA, CPRA, Schrems II en LGPD, en voorzien van panels van privacy professionals om operationele best practices te bespreken.