‘Accountherstelfunctie geeft eenvoudig toegang tot MySpace-accounts van derden’

password-1433221-m

Kwaadwillenden kunnen via de accountherstelfunctie toegang krijgen tot MySpace-accounts van derden. Deze functie blijkt namelijk slecht beveiligd te zijn en uitsluitend om informatie te vragen die relatief eenvoudig via internet te vinden is.

Dit meldt onderzoeker Leigh-Anne Galloway. MySpace was ooit één van de grootste sociale netwerken op internet, maar heeft fors aan populariteit ingeleverd. Tegenwoordig is het platform vooral gericht op muziek en entertainment.

Slecht beveiligd

Galloway wijst erop dat de accountherstelfunctionaliteit van de website slecht beveiligd is. Gebruikers kunnen via deze functie de toegang tot hun account herstellen door persoonlijke informatie te verstrekken. In de praktijk worden echter alleen de gebruikersnaam, naam en geboortedatum van gebruikers gecontroleerd.

De onderzoeker waarschuwt dat de gebruikersnaam terug te vinden is in de URL van het MySpace-profiel, terwijl de naam van gebruikers via Google eenvoudig op te zoeken is. De geboortedatum is volgens Galloway moeilijker te achterhalen, maar ook dit is in veel gevallen mogelijk. Met deze informatie kan iedere kwaadwillende toegang verkrijgen tot het account van een MySpace-gebruiker.

‘Verwijder uw account zo snel mogelijk’

Galloway stelt MySpace in april al te hebben gewaarschuwd voor het beveiligingsprobleem, maar hier nooit een inhoudelijke reactie op te hebben gekregen. Om MySpace tot actie te dwingen maakt de onderzoeker haar bevindingen nu openbaar. De onderzoeker adviseert gebruikers hun MySpace-account zo snel mogelijk te verwijderen.

Het is niet de eerste keer dat MySpace wordt getroffen door een beveiligingsincident. In 2016 bevestigde MySpace dat een aanvaller gegevens van 360 miljoen gebruikers had gestolen. Het ging hierbij om accounts die voor 11 juni 2013 zijn aangemaakt. Om misbruik te voorkomen zijn de wachtwoorden van deze accounts gereset.

Meer over
Lees ook
SentinelOne en Smarttech247 bundelen krachten voor nieuwe generatie managed detection and response

SentinelOne en Smarttech247 bundelen krachten voor nieuwe generatie managed detection and response

SentinelOne, een leider op het gebied van AI-security, en Smarttech247, wereldwijd leverancier van cybersecurity-oplossingen, gaan samenwerken

De digital decade: wat betekent dit voor de EU, de infrastructuur en de digitale diensten van morgen?

De digital decade: wat betekent dit voor de EU, de infrastructuur en de digitale diensten van morgen?

Het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie prioriteert de digitale transitie in 2024. Wat kunnen we verwachten van de toekomst? Hoe zal technologie ten dienste staan van burgers en organisaties?

"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

In het recente onderzoek 'Het portret van de moderne informatiesecurityprofessional' deed Kaspersky onderzoek naar het wereldwijde tekort aan cybersecuritypersoneel. Zo onderzocht het de exacte redenen waarom bedrijven te weinig cybersecuritydeskundigen hebben.