Te weinig aandacht voor dreigingen door interne medewerkers

pixabay-hacker-1944688_960_720

Security professionals besteden te weinig aandacht aan dreigingen die interne medewerkers kunnen veroorzaken. Het gaat hierbij niet alleen om kwaadwillende werknemers, maar ook om medewerkers die door cybercriminelen om de tuin worden geleid en schade veroorzaken.

Dit blijkt uit onderzoek van het SANS Institute. Bedrijven investeren flink in IT security en leggen hierbij de focus met name om beveiliging tegen externe dreigingen. Cybercriminelen hebben dan ook steeds meer moeite bedrijfsnetwerken binnen te dringen en kiezen in toenemende mate voor andere aanvalsmethoden. Zo worden legitieme werknemers steeds vaker door aanvallers benaderd. Zij proberen de medewerkers te overtuigen malafide handelingen te verrichten, zonder dat werknemers zich hiervan bewust zijn.

Grote impact

Het SANS Institute waarschuwt dat de impact groot kan zijn. Zo kunnen werknemers aanvallers onbedoeld toegang geven tot bedrijfssystemen, wat tot gevolg kan hebben dat gevoelige bedrijfsdata in handen valt van cybercriminelen. Het instituut stelt dat bedrijven in veel gevallen niet eens in de gaten zullen hebben dat zij slachtoffer zijn geworden van een dergelijke aanval.

Opvallend is dat security-professionals zich wel degelijk bewust zijn van het grote risico dat werknemers bewust of onbewust kunnen opleveren. Zo geeft 36% van de werknemers aan te verwachten dat onbewuste schadelijke acties van werknemers de meeste schade kan opleveren, terwijl 40% verwacht dat malafide insiders het meest schadevol kunnen zijn. 23% stelt dat een externe cyberaanval de meeste schade kan veroorzaken. 33% van de respondenten heeft overigens geen idee hoe hoog deze schade precies kan zijn.

Gebrek aan inzicht

62% van de respondenten geeft daarnaast aan nog nooit te maken hebben gehad met een aanval waarbij werknemers betrokken waren. Eric Cole, instructeur bij het SANS Institute, stelt dat dit hoge percentage waarschijnlijk vooral te danken is aan een gebrek aan inzicht in potentiële cyberaanvallen. Zo noemt 38% van de respondenten de systemen en methodes die zij hanteren om activiteiten van werknemers te monitoren ineffectief. Dit verkleint de kans dat bedrijven in staat zijn bewuste of onbewuste malafide handelingen door werknemers op te merken.

Slechts 18% van de respondenten geeft aan een formeel incident-response plan te hebben die ook potentiële insider threats behandeld. 49% geeft aan een dergelijk plan momenteel te ontwikkelen. 31% beschikt niet over een dergelijke plan en heeft geen plannen dit te ontwikkelen.

Webcast

De resultaten van het onderzoek worden door Cole gepresenteerd tijdens een webcast op 1 augustus. Meer informatie is hier beschikbaar.

Meer over
Lees ook
"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

In het recente onderzoek 'Het portret van de moderne informatiesecurityprofessional' deed Kaspersky onderzoek naar het wereldwijde tekort aan cybersecuritypersoneel. Zo onderzocht het de exacte redenen waarom bedrijven te weinig cybersecuritydeskundigen hebben.

Proofpoint gaat dataverlies via email tegen met kracht van AI op basis van gedrag

Proofpoint gaat dataverlies via email tegen met kracht van AI op basis van gedrag

Proofpoint Inc., kondigt de algemene beschikbaarheid aan van Adaptive E-mail Data Loss Prevention (DLP), voor het automatisch detecteren en voorkomen van onbedoeld en opzettelijk dataverlies via email – voordat het een kostbare fout wordt voor organisaties.

Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Het gebruik van malware dat detectiemethoden probeert te omzeilen (‘evasive malware’) is het laatste kwartaal van 2023 fors gestegen. Daarnaast hebben hackers het steeds vaker voorzien op Exchange-mailservers. Het aantal ransomwarebesmettingen blijft wel verder afnemen, waarschijnlijk door diverse internationale inspanningen.