Bedrijven negeren advies overheid over IT-beveiliging

Bijna de helft van de Nederlandse organisaties geeft te weinig uit aan IT-security, vinden de IT-professionals die bij die organisaties werken. Initiatieven van de overheid om de IT-beveiliging aan te scherpen, lijken te mislukken. Dat blijkt uit onderzoek van AG Connect, platform voor IT-professionals.

AG Connect 44 procent van de IT-professionals die deelnamen aan het AG Connect-onderzoek ‘De Staat van de IT-beveiliging’ is van mening dat zijn of haar organisatie te weinig geld uitgeeft aan IT-beveiliging. In onze van IT-netwerken aan elkaar geknoopte wereld is 44 procent een angstaanjagend percentage. Hacks kunnen immers voor ernstige ontwrichting van de bedrijfsvoering leiden. De ransomware-aanval bewees dat onlangs, toen slecht beveiligde bedrijven een gevaar werden voor hun zakenpartners.

De Cyber Security Raad adviseerde vorig jaar al om de uitgaven aan IT-beveiliging op te schroeven naar 10 procent van het IT-budget. Driekwart van de respondenten vindt dit een zinnig advies. Maar bij bijna 80 procent van respondenten die weten welk deel van het budget aan beveiliging is toegewezen, ligt dit percentage beneden die 10 procent. Bij 5 van die 8 ligt het percentage zelfs beneden de 5 procent.

De meeste respondenten verwachten dat de organisatie waar zij werken meer geld gaat besteden aan IT-beveiliging. Maar 46 procent meldt dat het budget naar verwachting niet verhoogd wordt.

Opmerkelijk is dat initiatieven van de overheid die een stimulans willen geven aan IT- beveiliging, de doelgroep niet bereiken of met schouderophalen ontvangen worden. Het eerdergenoemde advies van de Cyber Security Raad om 10 procent van het IT-budget voor IT-beveiliging te reserveren, is bij bijna twee derde van de respondenten geen onderwerp van gesprek geweest binnen de organisatie.

Driekwart van de respondenten zegt de Veilige E-mail Coalitie niet te kennen. Dit initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken, het Forum Standaardisatie, PostNL, KPN, Betaalvereniging Nederland, DDMA, Thuiswinkel.org en VNO-NCW ijvert voor een betere bescherming van internet en e-mail. Van de respondenten die deze coalitie wel kennen, heeft 82 procent de door de coalitie geadviseerde maatregelen nog niet genomen. Meer dan de helft van die 82 procent gaat dat ook niet voor 2020 doen.

Meer over
Lees ook
Fortinet: 80% fabrikanten kreeg te maken met onbevoegde toegang tot data na inbreuk

Fortinet: 80% fabrikanten kreeg te maken met onbevoegde toegang tot data na inbreuk

Fortinet heeft samen met Manufacturers Alliance een onderzoek uitgevoerd naar beveiligingsrisico’s bij productiebedrijven. Daarbij werd onder andere gevraagd naar beveiligingsincidenten, de stand van zaken rond de samenwerking tussen IT-teams en operationele technologie (OT)-teams en audits op OT-beveiliging. Uit het onderzoek bleek onder andere d1

Verizon Business 2023 Mobile Security Index: stem beveiliging af op zakelijke vereisten

Verizon Business 2023 Mobile Security Index: stem beveiliging af op zakelijke vereisten

Verizon Business brengt het 2023 Mobile Security Index (MSI) rapport uit. Deze zesde editie van het rapport presenteert de topdreigingen voor het beveiligen van mobiele apparaten. Het MSI-rapport bevat inzichten en best practices van partners Akamai, Fortinet, Lookout, Allot, IBM, Proofpoint, Check-Point en Ivanti die organisaties ondersteunen bij1

ISACA: kloof in cyberskills maakt bedrijven kwetsbaar voor aanvallen

ISACA: kloof in cyberskills maakt bedrijven kwetsbaar voor aanvallen

ISACA lanceert vandaag nieuw onderzoek naar de staat van cyberbeveiliging. Uit het onderzoek, ‘State of Cybersecurity 2023’, blijkt dat de helft (52%) van cybersecurity-professionals die een jaar geleden een toename of afname zagen in het aantal cyberaanvallen, nu meer cyberaanvallen ervaren.