Microsoft: ’Cybercriminelen richten zich steeds vaker op de cloud’

cloud-computing-cheryl-empey

Het aantal cyberaanvallen gericht op accounts voor clouddiensten neemt snel toe. Microsoft meldt dat het aantal aanvallen gericht op cloud gebaseerde Microsoft accounts in het eerste kwartaal van 2017 met 300% is gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2016.

Dit blijkt uit het Microsoft Security Intelligence Report Volume 22 (pdf). Het bedrijf wijst erop dat steeds meer bedrijven naar de cloud migreren. Dit maakt het voor cybercriminelen steeds interessanter cloud gebaseerde accounts aan te vallen. Microsoft stelt dat dergelijke cyberaanvallen niet alleen vaker voorkomen, maar ook steeds geavanceerder zijn. Het aantal geregistreerde inlogpogingen op cloud gebaseerde Microsoft accounts vanaf malafide IP-adressen is in het eerste kwartaal van 2017 met 44% gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2016.

Interessante doelwitten

Microsoft stelt dat clouddiensten zoals Microsoft Azure voor cybercriminelen interessante doelwitten zijn, aangezien zij hiermee toegang kunnen krijgen tot virtuele machines en andere diensten. Deze kunnen vervolgens door de aanvallers worden ingezet als ‘cyberwapens’ om andere doelen aan te vallen. Microsoft stelt dat dergelijke aanvallen verspreid over de gehele wereld plaatsvinden.

Tweederde van de aanvallen op Azure services in het eerste kwartaal van 2017 werd uitgevoerd via een IP-adres in China (35,1%) of de Verenigde Staten (32,5%). Op de derde plaats staat Korea met 3,1%. Hierbij lijkt Microsoft overigens geen onderscheid te maken tussen Noord-Korea en Zuid-Korea.

Ransomware

In het rapport gaat Microsoft ook in op ransomware. Opvallend hierbij is dat Europa het meest te maken heeft met ransomware infecties. Het percentage infecties ligt in Tsjechië (0,17% in maart 2017), Italië (0,14%), Hongarije (0,14%), Spanje (0,14%), Roemenië (0,13%), Kroatie (0,13%) en Griekenland (0,12%) aanzienlijk hoger dan het wereldwijde gemiddelde. Japan (0,012%), China (0,014%) en de Verenigde Staten (0,02%) hebben volgens de IT-gigant het minst te maken met ransomware infecties.

Lees ook
"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

In het recente onderzoek 'Het portret van de moderne informatiesecurityprofessional' deed Kaspersky onderzoek naar het wereldwijde tekort aan cybersecuritypersoneel. Zo onderzocht het de exacte redenen waarom bedrijven te weinig cybersecuritydeskundigen hebben.

Proofpoint gaat dataverlies via email tegen met kracht van AI op basis van gedrag

Proofpoint gaat dataverlies via email tegen met kracht van AI op basis van gedrag

Proofpoint Inc., kondigt de algemene beschikbaarheid aan van Adaptive E-mail Data Loss Prevention (DLP), voor het automatisch detecteren en voorkomen van onbedoeld en opzettelijk dataverlies via email – voordat het een kostbare fout wordt voor organisaties.

Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Het gebruik van malware dat detectiemethoden probeert te omzeilen (‘evasive malware’) is het laatste kwartaal van 2023 fors gestegen. Daarnaast hebben hackers het steeds vaker voorzien op Exchange-mailservers. Het aantal ransomwarebesmettingen blijft wel verder afnemen, waarschijnlijk door diverse internationale inspanningen.