SP-Kamerleden willen opheldering over plannen DNB voor uitbesteden databeheer

hacker4-gabor-kalman

SP-Kamerleden Renske Leijten en Maarten Hijink vragen opheldering aan minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem over de plannen van De Nederlandsche Bank (DNB) om het beheer van vertrouwelijke data uit te besteden. De Kamerleden willen ondermeer weten welke scenario’s op tafel liggen en aan welke eisen deze uitbesteding moet voldoen.

Het FD meldde op 25 augustus dat de DNB overweegt databeheer uit te besteden, inclusief het beheer van gevoelige informatie van onder toezicht staande instellingen. Een woordvoerder van de DNB bevestigde het gerucht, maar gaf aan dat de definitieve scope van het project nog niet is vastgesteld. In eerste instantie zou de DNB zich willen richten op het uitbesteden van werkplekbeheer, netwerkbeheer en het datacenter.

Kamerleden willen opheldering

De Kamerleden vragen minister Dijsselbloem om een reactie op het plan van de DNB. Leijten en Hijink vragen de minister aan te geven op welke data de uitbestedingsplannen van de DNB precies betrekking hebben. Ook willen de Kamerleden dat de minister de Kamer informeert over impactstudies die hierop zijn uitgevoerd. Daarnaast willen Leijten en Hijink uitleg over de wijze waarop de DNB kan ingrijpen indien data in verkeerde handen valt en welke middelen de bank hiervoor tot zijn beschikking heeft.

Leijten en Hijink vragen minister Dijsselbloem aan te geven of hij van mening is dat de DNB zelf de kennis en kunde zou moeten ontwikkelen om goed toezicht te kunnen blijven uitoefenen in een sector waarin technologie een steeds grotere rol speelt. Ook in het algemeen vragen de Kamerleden Dijsselbloem aan te geven of hij van mening is dat de overheid zelf de nodige expertise moet opbouwen om data veilig te kunnen beheren, zodat hiervoor geen marktpartijen hoeven te worden ingeschakeld.