Gehackte LinkedIn-accounts ingezet voor phishingcampagne

phishing

LinkedIn-gebruikers zijn doelwit van een phishingcampagne. De aanvallers versturen via gehackte LinkedIn-accounts phishinglinks naar connecties van slachtoffers, waardoor de URL van een vertrouwde bron afkomstig lijkt te zijn.

Hiervoor waarschuwt beveiligingsonderzoeker Jérôme Segura van Malwarebytes.

De aanvallers sturen phishingberichten naar connecties van gehackte LinkedIn-accounts met als doel hun inloggegevens in handen te krijgen. In sommige gevallen zijn ook Premium LinkedIn-accounts ingezet, die via de InMail feature van LinkedIn contact kunnen opnemen met personen waar zij geen directe connectie hebben.

Google Docs

De aanvallers versturen een bericht waarin wordt verwezen naar een bestand dat is gedeeld via Google Docs. De URL in dit bericht is verkort via Ow.ly en is hierdoor niet direct herkenbaar als phishinglink. Deze URL verwijst in de praktijk niet naar Google Docs, maar naar een phishingpagina. Op deze pagina worden slachtoffers gevraagd in te loggen met hun Gmail-account of een ander e-mailaccount. Vervolgens worden slachtoffers doorgestuurd naar een tweede pagina, waarin hen wordt verzocht hun telefoonnummer op te geven op hun identiteit te kunnen verifiëren.

Slachtoffers die in de truc trappen en hun gebruikersnaam, wachtwoord en telefoonnummer opgeven hebben in veel gevallen niet direct door dat zij hun inloggegevens hebben overhandigd aan cybercriminelen. Zodra deze gegevens zijn achtergelaten wordt een document geladen over vermogensbeheer, dat afkomstig lijkt te zijn van de Amerikaanse bank Wells Fargo. Het is niet bekend hoeveel slachtoffers de aanvallers inmiddels hebben gemaakt en hoeveel LinkedIn-accounts voor de aanval zijn ingezet.

Lees ook
Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

Hoe phishingbewust is jouw organisatie echt?

Hoe phishingbewust is jouw organisatie echt?

Het NK-Phishing is terug! Na vier succesvolle edities is de competitie waarbij medewerkers van verschillende organisaties worden getest er weer. Lukt het jouw team om de phishing mails van dit jaar te herkennen? In teams van 10 strijd jouw organisatie tegen meer dan 500 andere deelnemers voor een mooie prijs.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.