ElasticSearch instances ingezet als C&C-server voor kassamalware

malware

Meer dan 4.000 instances van ElasticSearch (ES) servers blijken in te worden gezet als Command & Control server voor de kassamalware AlinaPOS en JackPOS. 99% hiervan wordt gehost op Amazon Web Services (AWS).

De servers zijn ontdekt door beveiligingsonderzoekers van Kromtech Security Center tijdens een routine-onderzoek. Hierbij brachten de onderzoekers via Shodan.io in totaal 15.000 ES instances in kaart die zonder enige vorm van authentificatie toegankelijk zijn via internet. Nader onderzoek wijst uit dat 4.067 van deze servers bestanden bevatten die in verband zijn gebracht met de malwarevarianten AlinaPOS en JackPOS. Deze zijn beide gericht op het stelen van betaalgegevens van kassasystemen.

Gericht aangevallen

Opvallend is dat maar liefst 27% van alle ES instances die zonder authentificatie toegankelijk zijn, gekaapt blijken te zijn door cybercriminelen die deze instances als C&C servers inzetten. Gezien dit hoge percentage denkt Kromtech dat gebruikers van AlinaPOS en JackPOS gericht ES instances aanvallen om C&C server te verbergen.

Daarnaast blijkt 99% van deze ES instances gehost te worden op AWS. “Waarom Amazon? Aangezien je op Amazon Web Services een gratis t2 micro (EC2) instances kunt krijgen met maximaal 10GB aan opslagruimte”, legt Bob Diachenko, Chief Communication Officer van Kromtech, uit aan Bleeping Computer. “Tegelijkertijd maakt t2 micro het alleen mogelijk versies 1.5.2 en 2.3.2 van ES op te zetten.” Het is dan ook niet verrassend dat 52% van de 4.067 geïnfecteerde instances ES 1.5.2 bevat, terwijl 47% ES 2.3.2 draait.

Meer over
Lees ook
Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Onderzoekers van Proofpoint volgen verschillende dreigingsactoren, waaronder TA427. Deze dreigingsactor is ook bekend als Emerald Sleet, APT43, THALLIUM of Kimsuky en wordt gelieerd aan Noord-Korea.

Proofpoint: TA547 richt zich op Duitse bedrijven met Rhadamanthys Stealer

Proofpoint: TA547 richt zich op Duitse bedrijven met Rhadamanthys Stealer

Onderzoekers van Proofpoint identificeren een nieuwe e-mailcampagne van TA547. Deze richt zich op Duitse bedrijven en heeft als doel het afleveren van Rhadamanthys malware

Dreigingsactoren leveren malware via YouTube

Dreigingsactoren leveren malware via YouTube

Proofpoint  Emerging Threats ziet dat de aflevering van malware voor het stelen van informatie via YouTube plaatsvindt. Voorbeelden hiervan zijn Vidar, StealC en Lumma Stealer. De aflevering vindt plaats via illegale software en cracks van videogames