Apple moet FBI toegang geven tot iPhone van schutter San Bernadino

Apple moet de Amerikaanse FBI helpen toegang te krijgen tot de iPhone van één van de schutters die bij de terroristische aanval in San Bernadino betrokken was. Dit heeft een Amerikaanse rechter bepaald.

apple-ceo-tim-cook Dit meldt Associated Press. Apple moet zorgen dat de FBI een onbeperkt aantal inlogpogingen kan doen op de iPhone van de verdachte, zodat een brute force aanval kan worden uitgevoerd zonder dat het apparaat wordt gewist. De rechter wil dat Apple hiervoor speciale software ontwikkeld. Om te zorgen dat deze software niet misbruikt kan worden moet deze worden voorzien van een unieke code, zodat de software uitsluitend op de iPhone van de verdachte kan worden geïnstalleerd.

‘Apple wordt gedwongen iets onmogelijks te doen’

Tim Cook, CEO van Apple, uit in een verklaring op Apple's website felle kritiek op het besluit van de rechter. Cook stelt dat Apple gedwongen wordt iets te doen waartoe het bedrijf niet in staat is. Apple zegt niet over de unieke code van de iPhone van de verdachte te beschikken en hier ook niet bij te kunnen. Het zou hierdoor niet mogelijk zijn software te ontwikkelen die uitsluitend op het apparaat van de verdachte werkt.

Daarnaast waarschuwt Cook voor het gevaar dat dergelijke software in verkeerde handen valt, iets wat grote gevolgen kan hebben voor andere gebruikers. Zo zouden cybercriminelen hierdoor iedere iPhone waar zij fysieke toegang toe hebben met behulp van de software ontsleutelen. Cook stelt dan ook dat de rechter Apple in feite verplicht een backdoor in te bouwen in de iPhone.