'Energiesector is een populair doelwit van hackers'

waterhole

Dat hackers zich zeker niet alleen bezig houden met het aanvallen van websites is al langer duidelijk. Allerlei sectoren zijn geliefde doelwitten voor cybercriminelen.

Een voorbeeld hiervan is de energiesector. 7,6 procent van alle gerichte cyberaanvallen was in de eerste helft van 2013 op deze sector gericht. Dit meldt beveiligingsbedrijf Symantec, dat tussen medio 2012 en medio 2013 alle cyberaanvallen op de energiesector in de gaten heeft gehouden. Met 7,6 procent van de gerichte cyberaanvallen is de energiesector de op vier na meest aangevallen sector wereldwijd.

Bedrijfsgeheimen

Cyberaanvallen op de energiesector zijn volgens Symantec vooral gericht op het stelen van bedrijfsgeheimen. Cybercriminelen zouden vooral geïnteresseerd zijn in financiële informatie en nieuwe projecten van energiebedrijven. Deze informatie wordt vermoedelijk doorverkocht aan derden. Daarnaast is de sector ook doelwit van 'hacktivisten', hackers die vanuit politieke of milieu-redenen besluiten een energiebedrijf te hacken.

Aanvallers maken gebruik van verschillende technieken om energiebedrijven aan te vallen. Twee technieken blijken echter het populairst te zijn: spear fishing en waterhole-aanvallen. Spear fishing is een geavanceerdere variant van een phishingaanval. Hierbij proberen hackers via een phishingaanval het personeel van een energiebedrijf aan te vallen en zo bijvoorbeeld inloggegevens voor het bedrijfsnetwerk in handen te krijgen. Bij een waterhole-aanval hacken aanvallers een website die door de doelgroep wordt vertrouwd en voorzien deze site van malware. Doordat de website populair is bij de doelgroep van de hackers is de kans groot dat zij via deze weg hun doelwit weten te bereiken.

Eenvoudig te voorkomen

Symantec benadrukt dat veel cyberaanvallen op de energiesector eenvoudig voorkomen hadden kunnen worden. Veel aanvallen zouden namelijk niet worden uitgevoerd met geavanceerde hacktools. Het naleven van standaard best practices voor IT-beveiliging zou dan ook voldoende zijn om dergelijke cyberaanvallen af te slaan.

Lees ook
Rechter oordeelt over nalatigheid bij fraude met internetbankieren

Rechter oordeelt over nalatigheid bij fraude met internetbankieren

De nieuwe uniforme veiligheidsregels voor online bankieren moeten duidelijkheid geven. Financieel consulent Peter Beszelsen waarschuwde echter in een column in De Telegraaf dat slachtoffers van fraude met internetbankieren voortaan zelf moeten bewijzen dat zij zich aan de regels van banken hebben gehouden. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloe1

Best practices helpen privé-apparaten veilig op de werkvloer te gebruiken

Best practices helpen privé-apparaten veilig op de werkvloer te gebruiken

Microsoft lanceert een reeks best practices voor werknemers die hun privé-apparaten op de werkvloer willen gebruiken. Het bedrijf adviseert onder andere alleen legitieme apps en software te gebruiken die afkomstig is van betrouwbare bronnen. Het meenemen van privé-apparaten naar de werkvloer, wat ook wel Bring Your Own Device (BYOD) wordt genoemd1

Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Een nieuwe vorm van ransomware is te koop op internet voor slechts 100 dollar. Het gaat om Power Locker, een alternatief voor de beruchte ransomware CryptoLocker. Power Locker, ook wel Prison Locker genoemd, is te koop op ondergrondse marktplaatsen voor cybercriminelen. Al langer is duidelijk dat cybercriminelen op internet allerlei kant-en-klare1