Redactie InfosecurityMagazine blikt terug op eerste editie van OrangeCon
De afgelopen periode was de banner van OrangeCon duidelijk zichtbaar op de website van InfosecurityMagazine. Het kosteloos promoten van die bijeenkomst was een bewuste keuze. Nieuwe serieuze events, met een duidelijke focus op de Nederlandse markt, zijn meer dan welkom. Dit event was naast serieus ook nog eens een succes, want bij de eerste editie dagen van te voren al moeten verkondigen dat alle tickets zijn verkocht is een bijzondere prestatie.
OrangeCon wijkt in een aantal opzichten niet af van andere internationale security events. De standaard formule is aangehouden. Dus eerst een aantal dagen achtereen betaalde trainingen en de laatste dag of dagen een conferentie.
Goede cursusleiders vinden met interessante onderwerpen en die in een vroege fase al weten te boeken is een vak op zich. Daarin is OrangeCon geslaagd, want van maandag tot en met woensdag waren er bijna 50 cursisten die een of meer trainingen volgden.
Donderdag was de conferentie waarvoor dus alle kaarten, 300 stuks, waren verkocht. De conferentie vond net als de trainingen plaats in een buitenwijk van Amsterdam. Een verfrissende variatie op regel dat hiervoor alleen hotels op een luchthaven of in het centrum van een stad geschikt zijn.
Van de 300 conferentiegangers was het overgrote deel al voor de eerste keynote aanwezig. De keynote van Winn Schwartau schudde iedereen wakker die dat nog niet was, daarna ging het programma verder. Twee zalen voor presentaties en twee voor workshops. Alles werd goed bezocht en ondanks het feit dat tijdsloten werden overschreden was er geen onrust.
De rust kwam deels ook door de gekozen locatie. De zalen lagen direct naast elkaar, het was niet nodig om te rennen. Pluspunt was ook de akoestiek van het hele gebouw, een theatercomplex. Nergens galmde het, dat is in andere plekken waar conferenties worden gehouden wel anders.
Een behoorlijk deel van de presentaties en keynotes die de redactie heeft bijgewoond waren met enige voorkennis, een portie nieuwsgierigheid en affiniteit voor IT security goed te volgen. Dat is een compliment en waarschijnlijk ook een reden voor de hoge opkomst. Natuurlijk waren er ook talks die minder toegankelijk waren voor een groter publiek. Het is de mix die deze eerste editie van OrangeCon toch wel anders maakte van wat er hiervoor aan grotere internationale events in Nederland was.
Waarom is OrangeCon gehouden? Tot een paar jaar terug waren er internationaal en grotere security events volgens de eerder genoemde formule van trainingen en conferentie. Die zijn opgehouden of ze doen Nederland niet meer aan. Aangezien niet iedereen tijd, geld en/of zin heeft daarvoor te gaan reizen heeft men de koppen bij elkaar gestoken. Waartoe dat heeft geleid is afgelopen week gebleken: een uiterst overzichtelijk, leerzaam, aangenaam en goed bezocht event.
Van de talks zijn opnames gemaakt, dus iedereen die de sfeer wil proeven en wil weten wat er mis kan gaan met bijvoorbeeld OT, EV chargers, Meraki devices of wachtwoorden, kan zijn kennis op dat vlak opkrikken. Als na het zien van de video’s de belangstelling definitief is gewekt: volg dan via een de socials OrangeCon en kom zo te weten wanneer de volgende editie plaatsvindt.
OrangeCon werd afgesloten met een keynote van Inge Bryan, waar de mens, de deelnemer centraal stond. Een goed verhaal waar wellicht binnenkort op terug wordt gekomen.