Samenwerking RiskStudio en Samen Digitaal Veilig maakt ketenrisico’s zichtbaar
Praktisch inzicht in externe cyberdreigingen – zonder vragenlijsten, zonder vertraging
RiskStudio is toegetreden als partner van Samen Digitaal Veilig, een publiek initiatief van MKB-Nederland en VNO-NCW. Met ruim 100 aangesloten branches en een bereik van meer dan 185.000 bedrijven speelt het programma een centrale rol in de digitale weerbaarheid van het Nederlandse bedrijfsleven.
De samenwerking stelt organisaties in staat om cyberrisico’s in hun leveranciersketen objectief en actueel in beeld te brengen – zónder vragenlijsten, zonder technische drempels. Daarmee ondersteunt RiskStudio bedrijven in het mkb én daarbuiten bij de praktische voorbereiding op de NIS2-richtlijn.
“Wat je niet ziet, kun je niet monitoren. En wat je niet monitort, kun je ook niet uitleggen aan toezichthouders,” zegt Marcel Knippen, CEO van RiskStudio. “Veel organisaties zijn bereid om verantwoordelijkheid te nemen, maar missen concrete handvatten. Samen Digitaal Veilig biedt die, en wij leveren daar de datakant bij.”
De timing is urgent: het digitale dreigingslandschap verandert snel, en cyberaanvallen via leveranciers – ook in het mkb – nemen toe. Tegelijkertijd vraagt Europese wetgeving om aantoonbare monitoring van externe risico’s.
RiskStudio analyseert bedrijven op vier domeinen: digitale voetafdruk, basismaatregelen, blootstelling en incidentgeschiedenis. De beoordeling werkt volledig zonder input van leveranciers en levert binnen 30 minuten een helder rapport op, inclusief aanbevelingen.
De samenwerking is gericht op de praktische invulling van digitale ketenverantwoordelijkheid – een kernonderdeel van de digitale autonomie die Europa nastreeft. Door externe risico’s zichtbaar te maken, krijgen organisaties de inzichten die nodig zijn voor betere keuzes in samenwerking en beveiliging.
(bron)
Dossiers
Meer over
Lees ook
Aftellen naar NIS2: Is jouw organisatie klaar voor de strengere cybersecurity-eisen?
Het aftellen is begonnen. Op 18 oktober treedt NIS 2, de vernieuwde Europese wetgeving voor netwerk- en informatiebeveiliging, in werking. Deze update van de Network and Information Systems Directive (NIS1) uit 2016 legt strengere eisen op aangaande cybersecurity en breidt de verplichtingen uit naar een groter aantal sectoren. Belangrijke onderdel1
De naderende NIS2-deadline: dit is wat je moet weten
De implementatiedeadline van NIS2 staat op 17 oktober en nadert dus snel. Nederland voert deze richtlijn in als Cybersecuritywet (Cbw). Carl Leonard, Cybersecuritystrateeg bij Proofpoint voor de EMEA-regio, gaat verder in op de implementatie van NIS2 en de impact op organisaties die aan de nieuwe maatregelen moeten voldoen.
Genexis integreert F-Secure om thuisnetwerkbeveiliging te verbeteren
Conny Franzen verantwoordelijk voor de connected home-oplossingen bij Genexis. “Onze samenwerking met F-Secure stelt ons in staat onze klanten state-of-the-art bescherming te bieden die naadloos is geïntegreerd in onze gateways, waardoor we een nieuwe standaard zetten voor de beveiliging van thuisnetwerken.”