Tag Archives: Autoriteit Persoonsgegevens

AP: ‘Hoe vrij ben je als je bij bijna iedere stap gevolgd kan worden?’

Het jaarverslag van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is door voorzitter Aleid Wolfsen gepresenteerd aan de leden van de vaste commissie voor Veiligheid en Justitie van de Tweede Kamer. Hierbij stelden Wolfsen de volgende vraag: “Hoe vrij ben je nog als je kunt worden gevolgd bij bijna elke stap die je – letterlijk en figuurlijk – zet?”

Autoriteit Persoonsgegevens: ‘Ransomwarebesmetting kan een datalek zijn’

Indien ransomware bestanden in gijzeling neemt die persoonsgegevens bevatten, wordt dit door de Autoriteit Persoonsgegevens gezien als een datalek. Organisaties zijn dan ook verplicht dergelijke incidenten te melden bij de toezichthouder.

Autoriteit Persoonsgegevens bemiddelt bij 52 verzoeken om vergeten te worden

155 mensen hebben de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) sinds juli 2014 gevraagd om te helpen zoekresultaten op hun naam te laten verwijderen uit een zoekmachine. In 50 gevallen heeft de toezichthouder bemiddeld bij Google en twee keer bij Bing. In 37 gevallen heeft de AP ervoor kunnen zorgen dat zoekresultaten uit een zoekmachine werden verwijderd.

Ruim 2.300 lekken gemeld bij Autoriteit Persoonsgegevens

Ruim 2.300 lekken zijn in het eerste kwartaal van 2017 gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De meeste lekken zijn gemeld door bedrijven in de sectoren gezondheid en welzijn (27%), financiële dienstverlening (21%) en openbaar bestuur (20%).

Bluetrace stopt met wifi-tracking na dwangsom van Autoriteit Persoonsgegevens

Aanbieder van wifi-trackingtechnologie Bluetrace is gestopt met wifi-tracking in en rondom winkels. Hiermee ontloopt het bedrijf een dwangsom die was opgelegd door de Autoriteit Persoonsgegevens.

Stappenplan van AP bereidt organisaties voor op AVG

De Autoriteit Persoonsgegevens stelt een stappenplan beschikbaar die organisaties helpt zich voor te bereiden op de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Bedrijven moeten vanaf 25 mei 2018 voldoen aan deze nieuwe Europese privacywetgeving. Overtreding van de wet kan worden bestraft met boetes die kunnen oplopen tot 20 miljoen euro of 4% van de wereldwijde jaaromzet.

Privacy (bron: Pixabay)

Gegevens van 882 werkzoekenden uitgelekt door fout van gemeente Enschede

Persoonlijke gegevens van 882 burgers zijn door de gemeente Enschede naar dertig werkzoekenden gestuurd. Het gaat om een menselijke fout.

Privacytoezichthouders nemen Windows 10 onder de loep

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) start een onderzoek naar de verwerking van persoonsgegevens via Windows 10 door Microsoft. De privacywaakhond is bezorgd dat Microsoft hierbij fundamentele privacyregels niet naleeft. Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met privacytoezichthouders uit Beieren, Frankrijk, Hongarije, Slovenië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

Digitale stemwijzers verbeteren beveiliging na waarschuwing Autoriteit Persoonsgegevens

Onlangs bleek al dat StemWijzer zijn beveiliging niet op orde had, waardoor partijvoorkeuren van gebruikers enige tijd zichtbaar waren. Nu blijkt dat ook andere digitale stemwijzers voor de verkiezingen van 15 maart de fout in gaan. Zo blijken 14 van de 24 onderzochte interactieve stemhulpen geen gebruik te maken van een beveiligde verbinding. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft de beheerders van de stemhulpen opgedragen dit binnen een week in orde te maken. Vier interactieve stemhulpen zijn direct daarop verwijderd. Alle andere aangeschreven stemhulpen hebben inmiddels een goed beveiligde verbinding.

Databeveiliging (bron: FreeImages.com/Frank Köhne)

Financiële gegevens van burgers en bedrijven onvoldoende beveiligd door Belastingdienst

De Belastingdienst blijkt financiële gegevens van 11 miljoen Nederlandse burgers en 2 miljoen bedrijven in de periode 2013 tot 2016 onvoldoende beveiligd te hebben. Door problemen met een autorisatiesysteem kan niet worden achterhaald wie de gegevens heeft ingezien.

Data (bron: FreeImages.com/Malkowitch)

Helft van datalekken bij gemeenten niet gemeld bij toezichthouder

De helft van alle datalekken bij de gemeente is in 2016 niet gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Dit terwijl de meldplicht datalekken die wel verplicht.

Encryptie (bron: FreeImages.com/Michael Faes)

Veel dokterspraktijken versturen medische gegevens via onbeveiligde verbinding

Bij veel dokterspraktijken bieden patiënten de mogelijkheid zich online in te schrijven of een herhaalrecept aan te vragen. Bij bijna één op de drie praktijken worden privégegevens van patiënten hierbij echter niet goed beveiligd. Hiermee overtreden de dokterspraktijken de Nederlandse privacywet.

5.500 datalekken gemeld bij Autoriteit Persoonsgegevens

Bijna 5.500 datalekken zijn dit jaar door bedrijven en andere organisaties gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De meeste meldingen zijn afkomstig uit de sectoren gezondheid & welzijn (zoals zorgverzekeraars, ziekenhuizen), financiële dienstverlening (onder andere banken, verzekeraars) en openbaar bestuur (waaronder gemeenten).

Privacy Barometer

‘Medische data opvraagbaar maken voor zorgverzekeraars is in strijd met de Wbp’

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) maakt het voor zorgverzekeraars makkelijker medische gegevens op te vragen om te beoordelen of zij een behandeling zullen vergoeden. Hiermee gaat de AP echter in tegen de wet en een eerder door de toezichthouder ingenomen standpunt.

Zorg (bron: FreeImages.com/Kurhan)

AP: ‘Patiëntenportalen van ziekenhuizen moeten beter beveiligd worden’

Ziekenhuizen schieten vaak tekort in de beveiliging van patiëntenportalen. Dit terwijl via patiënten via de portalen allerlei (medische) gegevens kunnen inzien. Ziekenhuizen moeten de beveiliging van de portalen dan ook verbeteren.