Tag Archives: privacy

Data (bron: FreeImages.com/Malkowitch)

Justitie VS verzoekt Hooggerechtshof zaak rond Ierse e-maildata Microsoft te behandelen

Het Amerikaanse ministerie van Justitie vraagt het Amerikaans Hooggerechtshof zich te buigen over een rechtszaak rond e-maildata van Microsoft. Het gaat om data van een gebruiker die staat opgeslagen in Ierland.

IT-beveiliging (bron: Pixabay)

Slechts 12% van de Nederlandse bedrijven is voorbereid op AVG

Nog een klein jaar en dan moeten alle organisaties in Nederland voldoen aan de EU-verordening over privacy en databescherming. Deze is veel strenger dan de huidige wet bescherming persoonsgegevens. Toch is slechts 12 procent van de organisaties op dit moment helemaal voorbereid op de nieuwe regels. Dat is nauwelijks meer dan aan het begin van dit jaar.

De Verenigde Staten (bron: FreeImages.com/Thomas Ricks)

Gegevens van 198 miljoen Amerikaanse kiezers in onbeveiligde database

De gegevens van 198 miljoen Amerikaanse kiesgerechtigden zijn vrij toegankelijk geweest via een onbeveiligde cloud server. Onder andere namen, geboortedata, adresgegevens, telefoonnummers, etniciteit en religieuze achtergrond van kiezers waren zichtbaar. Het gaat om data uit die teruggaat tot 2008.

IT-beveiliging (bron: Pixabay)

Gartner identificeert belangrijkste security technologieën voor 2017

De IT-wereld is volop in beweging, wat leidt tot allerlei nieuwe uitdagingen en aandachtspunten voor security professionals. Om hen te helpen zich hierop voor te bereiden heeft Gartner de belangrijkste security technologieën voor 2017 op een rijtje gezet.

(bron: FreeImages.com/Sašo Lukša)

EU: ‘Politie moet eenvoudiger toegang krijgen tot data van techbedrijven’

De Europese Unie wil de toegang tot data van techbedrijven en cloudproviders voor politiediensten vereenvoudigen. De Europese Commissie komt met een voorstel waarin EU-ministers drie opties voorgelegd krijgen die de toegang tot deze data moeten vereenvoudigen.

1Password introduceert speciale Travel Modus voor grenscontroles

De wachtwoordbeheertool 1Password introduceert een functie waarmee gebruikers bepaalde wachtwoorden ontraceerbaar kunnen verwijderen indien zij op reis gaan: Travel Mode. De functie is bedoeld om gebruikers te beschermen tegen steeds strenger worden grenscontroles, waarbij in sommige gevallen reizigers toegang moeten geven tot hun telefoon.

AP: ‘Hoe vrij ben je als je bij bijna iedere stap gevolgd kan worden?’

Het jaarverslag van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is door voorzitter Aleid Wolfsen gepresenteerd aan de leden van de vaste commissie voor Veiligheid en Justitie van de Tweede Kamer. Hierbij stelden Wolfsen de volgende vraag: “Hoe vrij ben je nog als je kunt worden gevolgd bij bijna elke stap die je – letterlijk en figuurlijk – zet?”

SAP geeft inzicht in security, compliance en status van cloudoplossingen

SAP lanceert het SAP Cloud Trust Center, een publieke website die real-time informatie levert over de actuele werking van de cloudoplossingen van SAP. Ook biedt de website zicht op de security- en privacystrategie van het bedrijf. Door deze informatie openbaar te maken wil SAP meer transparantie geven en een hoge leverstandaard bieden.

Autoriteit Persoonsgegevens: ‘Ransomwarebesmetting kan een datalek zijn’

Indien ransomware bestanden in gijzeling neemt die persoonsgegevens bevatten, wordt dit door de Autoriteit Persoonsgegevens gezien als een datalek. Organisaties zijn dan ook verplicht dergelijke incidenten te melden bij de toezichthouder.

Autoriteit Persoonsgegevens bemiddelt bij 52 verzoeken om vergeten te worden

155 mensen hebben de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) sinds juli 2014 gevraagd om te helpen zoekresultaten op hun naam te laten verwijderen uit een zoekmachine. In 50 gevallen heeft de toezichthouder bemiddeld bij Google en twee keer bij Bing. In 37 gevallen heeft de AP ervoor kunnen zorgen dat zoekresultaten uit een zoekmachine werden verwijderd.

Ruim 2.300 lekken gemeld bij Autoriteit Persoonsgegevens

Ruim 2.300 lekken zijn in het eerste kwartaal van 2017 gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De meeste lekken zijn gemeld door bedrijven in de sectoren gezondheid en welzijn (27%), financiële dienstverlening (21%) en openbaar bestuur (20%).

Crowe Horwath Peak neemt MKB’ers mee in de wereld van de AVG

De nieuwe Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) treedt in mei 2018 in werking. Deze nieuwe Europese privacywet heeft impact op veel organisaties, die tijdig van start zullen moeten gaan met de implementatie van de AVG. Geert-Jan Krol, IT-advisor bij Crowe Horwath Peak, heeft bezoekers van de Seminar IT Privacy & Security daarom op 20 april meegenomen in de wereld van de AVG.

Cyberspionage (bron: FreeImages.com/St. Mattox)

Details uitgelekt over Britse plannen voor massasurveillance

De Britse overheid wil telecomproviders verplichten technische maatregelen door te voeren om het mogelijk te maken verdachten nagenoeg in real-time te kunnen monitoren. Dit blijkt uit een uitgelekte consultatie die hoort bij de Britse Regulation of Investigatory Powers Act 2016.

(bron: FreeImages.com/Sašo Lukša)

AVG: Meer dan de helft van de bedrijven is onvoldoende voorbereid

Meer dan de helft van de bedrijven die met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) te maken krijgen is hier nog niet op voorbereid. Dit terwijl de wetgeving vanaf mei 2018 van kracht is en bedrijven die niet aan de AVG voldoen hoge boetes opgelegd kunnen krijgen.

Bluetrace stopt met wifi-tracking na dwangsom van Autoriteit Persoonsgegevens

Aanbieder van wifi-trackingtechnologie Bluetrace is gestopt met wifi-tracking in en rondom winkels. Hiermee ontloopt het bedrijf een dwangsom die was opgelegd door de Autoriteit Persoonsgegevens.