Tag Archives: privacy

Privacytoezichthouders nemen Windows 10 onder de loep

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) start een onderzoek naar de verwerking van persoonsgegevens via Windows 10 door Microsoft. De privacywaakhond is bezorgd dat Microsoft hierbij fundamentele privacyregels niet naleeft. Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met privacytoezichthouders uit Beieren, Frankrijk, Hongarije, Slovenië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

Data (bron: FreeImages.com/Malkowitch)

Honderden West-Brabanders konden door fout belastinggegevens van Dongenaar inzien

Honderden West-Brabanders hebben door een fout van de Belastingsamenwerking West-Brabant (BWB) toegang gekregen tot de belastinggegevens van een belastingbetaler uit Dongen. Naar schatting hebben 750 tot 800 personen de gegevens kunnen inzien.

Privacy (bron: Pixabay)

Facebook: ‘Privacyonderzoek van Ierse toezichthouder is gebrekkig’

Het onderzoek van de Ierse Data Protection Commissioner naar de opslag van gebruikersdata van Europeanen door Facebook in de Verenigde Staten (VS) is ‘zeer gebrekkig’. Dit stelt althans Facebook. Het bedrijf verzoekt het Ierse Hooggerechtshof dan ook de zaak niet door te sturen naar het Europees Hof van Justitie.

Android

Apps zonder geldig privacybeleid worden verwijderd uit Play Store

Google kondigt maatregelen aan tegen apps die geen privacybeleid hebben. Het bedrijf waarschuwt ontwikkelaars dat apps zonder geldig privacybeleid op korte termijn uit de Play Store worden verwijderd.

Persoonsgegevens van 5.700 patiënten Gezondheidscentrum Achtse Barrier gestolen

Persoonsgegevens van 5.700 patiënten van het Gezondheidscentrum Achtse Barrier in Eindhoven zijn in handen gevallen van een onbevoegden. De data stond opgeslagen op een laptop die is gestolen. Medische gegevens zijn niet buitgemaakt.

De Verenigde Staten (bron: FreeImages.com/Thomas Ricks)

Google moet e-mails op buitenlandse servers overhandigen aan FBI

Google moet e-mails die staan opgeslagen op buitenlandse servers overhandigen aan de Amerikaanse opsporingsinstantie FBI. Dit oordeelt een Amerikaanse rechter. De uitspraak staat lijnrecht op een uitspraak die onlangs werd gedaan in een vergelijkbare rechtszaak tussen Microsoft en de Amerikaanse overheid.

Duitse aanklacht tegen WhatsApp wegens datadeling met Facebook

WhatsApp is in Duitsland aangeklaagd wegens het delen van data met Facebook. De Duitse consumentenbond Verbraucherzentrale Bundesverband (VZBZ) stelt dat WhatsApp hiermee de wet overtreedt. De VZBZ eist daarom dat WhatsApp alle data die tot nu toe is gedeeld door WhatsApp met moederbedrijf Facebook wordt vernietigd.

Data (bron: FreeImages.com/Malkowitch)

Helft van datalekken bij gemeenten niet gemeld bij toezichthouder

De helft van alle datalekken bij de gemeente is in 2016 niet gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Dit terwijl de meldplicht datalekken die wel verplicht.

De Verenigde Staten (bron: FreeImages.com/Thomas Ricks)

Donald Trump tekent Executive Order die Privacy Shield in gevaar kan brengen

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een Executive Order getekend die de Privacy Shield overeenkomst tussen de Europese Unie (EU) en Verenigde Staten (VS) mogelijk in gevaar brengt. De Executive Order perkt de privacyrechten van individuen die geen Amerikaans staatsburger zijn in.

(bron foto: FreeImages.com/Paul Pasieczny)

Laptop met patiëntgegevens gestolen uit OLVG West

Een laptop met patiëntgegevens is begin januari gestolen uit het Amsterdamse ziekenhuis OLVG West. Op de laptop stonden onder andere adresgegevens en afspraken met patiënten van de afdelingen radiologie en nucleaire geneeskunde.

Onderzoekers willen de toegang tot patiëntgegevens beveiligen met de unieke hartslag van patiënten (bron: FreeImages.com/Wolf Friedmann)

Onderzoekers willen toegang tot patiëntgegevens beveiligen met hartslag van patiënt

De elektrocardiogram (ECG) van iedere patiënt is uniek en kan hierdoor worden ingezet om patiëntgegevens te beveiligen. De ECG kan hiermee zorgen dat patiëntgegevens uitsluitend inzichtelijk zijn voor bevoegden.

Met Browser Fingerprinting worden digitale sporen van gebruikers in kaart gebracht (bron: FreeImages.com/St. Mattox)

SIDN Fonds steunt onderzoek naar Browser Fingerprinting

SIDN Fonds steunt het project ‘User Classification by Browser Fingerprint’ van Aanen Management. In dit project wordt zowel Browser Fingerprinting als andere tracking technieken onderzocht en een tool ontwikkeld waarmee gebruikers zich tegen deze praktijken kunnen wapenen.

Encryptie (bron: FreeImages.com/Michael Faes)

Veel dokterspraktijken versturen medische gegevens via onbeveiligde verbinding

Bij veel dokterspraktijken bieden patiënten de mogelijkheid zich online in te schrijven of een herhaalrecept aan te vragen. Bij bijna één op de drie praktijken worden privégegevens van patiënten hierbij echter niet goed beveiligd. Hiermee overtreden de dokterspraktijken de Nederlandse privacywet.

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie

Kamermeerderheid wil reactie van minister op onrechtmatig verklaren van bewaarplicht telecomgegevens

Een meerderheid in de Tweede Kamer vraagt minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie om een reactie op het onrechtmatig verklaren van een algemene bewaarplicht van telecomgegevens door het Europees Hof van Justitie. Tweede Kamerleden willen van de minister weten welke gevolgen deze uitspraak heeft voor het wetsvoorstel voor een nieuwe bewaarplicht.

(bron: FreeImages.com/Sašo Lukša)

Privacy First: ‘Algemene telecom-bewaarplicht is onrechtmatig door uitspraak van Europees Hof’

Een algemene bewaarplicht van telecomgegevens is in strijd met het recht op privacy. Dit oordeelt het Europees Hof van Justitie in een recente uitspraak in twee rechtszaken over dataretentie. Ook verschillende Nederlandse wetsvoorstellen, waaronder de algemene bewaarplicht voor telecomgegevens, zijn hierdoor bij voorbaat onrechtmatig, stelt Privacy First.