Tag Archives: privacy

Bluetrace stopt met wifi-tracking na dwangsom van Autoriteit Persoonsgegevens

Aanbieder van wifi-trackingtechnologie Bluetrace is gestopt met wifi-tracking in en rondom winkels. Hiermee ontloopt het bedrijf een dwangsom die was opgelegd door de Autoriteit Persoonsgegevens.

Stappenplan van AP bereidt organisaties voor op AVG

De Autoriteit Persoonsgegevens stelt een stappenplan beschikbaar die organisaties helpt zich voor te bereiden op de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Bedrijven moeten vanaf 25 mei 2018 voldoen aan deze nieuwe Europese privacywetgeving. Overtreding van de wet kan worden bestraft met boetes die kunnen oplopen tot 20 miljoen euro of 4% van de wereldwijde jaaromzet.

Privacy (bron: Pixabay)

Gegevens van 882 werkzoekenden uitgelekt door fout van gemeente Enschede

Persoonlijke gegevens van 882 burgers zijn door de gemeente Enschede naar dertig werkzoekenden gestuurd. Het gaat om een menselijke fout.

40% van de digitale apparaten die wordt doorverkocht bevat persoonsgegevens (bron foto: Pixabay)

’40% van de tweedehands apparaten bevat persoonsgegevens’

Veel digitale apparaten die tweedehands te koop zijn aangeboden zijn niet goed gewist. 40% van de apparaten bevatten persoonsgegevens van de vorige eigenaar.

De Verenigde Staten (bron: FreeImages.com/Thomas Ricks)

Amerikaanse providers mogen surfgedrag van klanten zonder toestemming verkopen

Het Amerikaanse Congres heeft een wet goedgekeurd die providers de mogelijkheid biedt allerlei gevoelige informatie over het surfgedrag van klanten te verkopen aan derden. Dit zonder dat klanten hiervoor toestemming hoeven te geven. Verschillende partijen adviseren naar aanleiding van de wet een VPN te gebruiken om internetverkeer voor Amerikaanse internetproviders af te schermen.

Privacy (bron: Pixabay)

Gevoelige documenten van Docs.com toegankelijk voor onbevoegden

Allerlei gevoelige documenten van Docs.com-gebruikers blijken openbaar toegankelijk te zijn en eenvoudig vindbaar via de zoekmachine van de website. Het gaat onder andere om documenten met paspoort- en creditcardgegevens, investeringsportfolio’s en scheidingsdocumenten. Microsoft heeft al laten weten maatregelen te zullen nemen om de documenten af te schermen.

(bron foto: FreeImages.com/Paul Pasieczny)

Praktische handvatten nodig voor veilig wissen van data in het hoger onderwijs

Universiteiten en hogescholen vinden veiligheid en het wissen van data essentieel bij het afvoeren van oude elektronica. Duurzaamheid vinden zij ook erg belangrijk. Er bestaan grote verschillen tussen instellingen in kennis en ervaring rond e-waste. Zij hebben dan ook behoefte aan praktische handvatten.

De Verenigde Staten (bron: FreeImages.com/Thomas Ricks)

VS klaagt twee FSB-officieren aan voor datadiefstal bij Yahoo

Het Amerikaanse ministerie van Justitie dient een aanklacht in tegen vier verdachten wegens een cyberinbraak bij Yahoo in 2014. Bij deze aanval werden accountgegevens van 500 miljoen gebruikers gestolen. Onder de verdachten zijn twee officieren van de Russische geheime dienst FSB.

Privacy (bron: Pixabay)

Spambedrijf lekt database met 1,37 miljard e-mailadressen

Een database met 1,37 miljard e-mailadressen is uitgelekt op internet. De database is afkomstig van River City Media (RCM), een bedrijf dat in verband wordt gebracht met grootschalige spamcampagnes. De database bevat zowel namen, adresgegevens en IP-adressen van gebruikers.

Zorg (bron: FreeImages.com/Kurhan)

Gegevens van 2.385 patiënten van AMC toegankelijk via internet

Gegevens van 2.385 patiënten van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam zijn toegankelijk geweest via internet door een beveiligingslek. Het lek is inmiddels gedicht.

Privacytoezichthouders nemen Windows 10 onder de loep

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) start een onderzoek naar de verwerking van persoonsgegevens via Windows 10 door Microsoft. De privacywaakhond is bezorgd dat Microsoft hierbij fundamentele privacyregels niet naleeft. Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met privacytoezichthouders uit Beieren, Frankrijk, Hongarije, Slovenië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

Data (bron: FreeImages.com/Malkowitch)

Honderden West-Brabanders konden door fout belastinggegevens van Dongenaar inzien

Honderden West-Brabanders hebben door een fout van de Belastingsamenwerking West-Brabant (BWB) toegang gekregen tot de belastinggegevens van een belastingbetaler uit Dongen. Naar schatting hebben 750 tot 800 personen de gegevens kunnen inzien.

Privacy (bron: Pixabay)

Facebook: ‘Privacyonderzoek van Ierse toezichthouder is gebrekkig’

Het onderzoek van de Ierse Data Protection Commissioner naar de opslag van gebruikersdata van Europeanen door Facebook in de Verenigde Staten (VS) is ‘zeer gebrekkig’. Dit stelt althans Facebook. Het bedrijf verzoekt het Ierse Hooggerechtshof dan ook de zaak niet door te sturen naar het Europees Hof van Justitie.

Android

Apps zonder geldig privacybeleid worden verwijderd uit Play Store

Google kondigt maatregelen aan tegen apps die geen privacybeleid hebben. Het bedrijf waarschuwt ontwikkelaars dat apps zonder geldig privacybeleid op korte termijn uit de Play Store worden verwijderd.

Persoonsgegevens van 5.700 patiënten Gezondheidscentrum Achtse Barrier gestolen

Persoonsgegevens van 5.700 patiënten van het Gezondheidscentrum Achtse Barrier in Eindhoven zijn in handen gevallen van een onbevoegden. De data stond opgeslagen op een laptop die is gestolen. Medische gegevens zijn niet buitgemaakt.