8% van de Nederlanders is in 2015 doelwit geweest van cybercrime

8% van de Nederlanders heeft in de afgelopen 12 maanden te maken gehad met cybercriminaliteit. Denk hierbij aan virussen, privacyschendingen, phishing, creditcardfraude en pharming.

Dit blijkt uit cijfers van het CBS. De helft van de bevolking maakt zich in 2015 zich zorgen over de veiligheid op internet. Vier op de tien Nederlanders plaatst met het oog op veiligheid persoonlijke informatie soms niet op sociale netwerksites. Een kwart ziet wel eens af van het downloaden van bepaalde bestanden met het oog op beveilgiing. Eén op de vijf kiest er wel eens voor een online aankoop niet te doen of een draadloze netwerkverbinding niet gebruiken om het internet te betreden.

cbs-veiligheidsincidenten-2015

Mensen van 75 jaar of ouder maken zich het minste zorgen over digitale veiligheid. Dit is ook de groep die hier het minste problemen mee heeft ondervonden. 4% van de 75+ers heeft een online veiligheidsincident meegemaakt, terwijl dit percentage onder Nederlanders onder de 75 op 9% ligt. Vooral 25- tot 65-jarige maken zich vaak zorgen over digitale veiligheid, al zijn zij niet vaker slachtoffer dan jongeren of ouderen tot 75.

Lees ook
Kaspersky ontdekt phishingtechnieken die tweefactorauthenticatie omzeilen

Kaspersky ontdekt phishingtechnieken die tweefactorauthenticatie omzeilen

Kaspersky heeft een geavanceerde ontwikkeling van phishingtechnieken ontdekt die cybercriminelen gebruiken om twee-factor authenticatie (2FA) te omzeilen. Aanvallers hebben methoden ontwikkeld waarbij phishing wordt gecombineerd met geautomatiseerde OTP-bots om zo gebruikers te misleiden en ongeautoriseerde toegang tot hun accounts te krijgen.

"Steeds meer medewerkers ontvangen misleidende instructies voor kledingvoorschriften"

"Steeds meer medewerkers ontvangen misleidende instructies voor kledingvoorschriften"

Onderzoek van KnowBe4, aanbieder van ’s werelds grootste platform voor security awareness en gesimuleerde phishing, laat echter zien dat e-mails over kledingvoorschriften op de werkvloer inmiddels zijn uitgegroeid tot één van de meest voorkomende en verraderlijke onderwerpen in phishing-aanvallen.

Grootschalige ontmanteling van botnets

Grootschalige ontmanteling van botnets

Politiediensten, Eurojust en Europol kondigden Operation Endgame aan. Dit is een grootschalige poging om de infrastructuur van malware en botnets te verstoren en de betrokken personen te identificeren. In een persbericht noemde Europol het de ‘grootste operatie ooit tegen botnets die een cruciale rol spelen bij het verspreiden van ransomware’.