80% van alle mobiele malwarebesmetting is afkomstig van Windows-machines

malware

Mobiele apparaten worden steeds vaker via PC’s besmet. 80% van alle malwarebesmettingen waren in het eerste semester van 2015 afkomstig van PC’s en laptops met Windows. Dit is een flinke verandering ten opzichte van 2013 en 2014, toen de mobiele netwerken praktisch evenveel werden besmet door Android- en Windows-terminals.

Dit blijkt uit een rapport van Motive Security Labs, onderdeel van Alcatel-Lucent. PC’s en laptops zijn het favoriete doelwit van doorgewinterde, professionele cybercriminelen die massaal hebben geïnvesteerd in het malware-ecosysteem van Windows. Hun aandeel in het besmettingspercentage van mobiele netwerken is fors gestegen, aangezien deze laatste steeds meer worden gebruikt als primaire toegangsweg voor internet.

Smartphone als platform voor cybercrime

“De moderne smartphone vormt een ideaal platform voor bedrijfs- en privé-spionage, informatiediefstal, DoS-aanvallen op bedrijven en overheidsinstanties en ook bank- en reclamefraude. Een smartphone kan heel eenvoudig worden gebruikt voor het maken van foto's, films, audio-opnames en netwerkscans en de resultaten kunnen voor analyse onmiddellijk worden doorgestuurd naar een veilige site. Daarom geeft Alcatel-Lucent de voorkeur aan beveiligingsoplossingen die gebaseerd zijn op het netwerk en die in staat zijn malware te detecteren voordat deze schade kan aanrichten”, aldus Patrick Tan, algemeen directeur van Network Intelligence bij Alcatel-Lucent.

Na onderzoek van de 25 belangrijkste bedreigingen voor mobiele toestellen concludeert het rapport van Motive Security Labs dat de grootste gevaren momenteel schuilen in:

  • 'spyphone' applicaties die oproepen, sms'jes, locaties, e-mails en surfgedrag traceren;
  • 'scareware' applicaties die proberen om losgeld te krijgen door de gebruiker te doen geloven dat zijn telefoongegevens gecodeerd zijn;
  • identiteitsdiefstalapplicaties die persoonlijke gegevens van de gebruiker op de terminal stelen;
  • 'Trojaanse paarden' in de bankwereld die bankgegevens en nummers van creditcards proberen te ontfutselen;
  • 'Trojaanse paarden' bij sms'en die geld genereren door berichten te sturen naar nummers met bijkomende kosten;
  • kwaadwillige adware die persoonlijke informatie gebruikt om zonder toestemming vervelende, doelgerichte advertenties te sturen;
  • een proxy-applicatie waarmee hackers anoniem kunnen surfen op het web via een besmet telefoontoestel - op kosten van de eigenaar.
Lees ook
Grootschalige ontmanteling van botnets

Grootschalige ontmanteling van botnets

Politiediensten, Eurojust en Europol kondigden Operation Endgame aan. Dit is een grootschalige poging om de infrastructuur van malware en botnets te verstoren en de betrokken personen te identificeren. In een persbericht noemde Europol het de ‘grootste operatie ooit tegen botnets die een cruciale rol spelen bij het verspreiden van ransomware’.

Miljoenen berichten verspreiden LockBit 3.0

Miljoenen berichten verspreiden LockBit 3.0

Proofpoint observeert sinds 24 april 2024 dagelijks en gedurende ongeveer een week lang campagnes met grote volumes en miljoenen berichten, gefaciliteerd door het Phorpiex-botnet.

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

ABN ARMO: Ondanks het hoge dreigingsniveau blijft de risicoperceptie in het Nederlandse bedrijfsleven achter. Ondernemers lijken de risico’s pas te onderkennen als een aanval tot schade leidt