Medewerkers van Universiteit Twente trappen in phishingmail

phishing

Studenten elektrotechniek en industrieel ontwerpen van de Universiteit Twente (UT) hebben het bewustzijn van UT-medewerkers over phishing op de proef genomen. De studenten verstuurde een phishing e-mail naar medewerkers van een faculteit. Relatief veel medewerkers bleken erin te trappen.

UTNieuws meldt dat in totaal 593 e-mails zijn verzonden naar medewerkers, met daarin de tekst: ‘Due to recent changes of the UT computer system, some complications emerged between our database servers. This system, which contains your username and password, is not correctly synchronized.’ Medewerkers werden vervolgens opgeroepen op een website in te loggen met hun medewerkersnummer en wachtwoord.

Algemene en gepersonaliseerde variant

Twee verschillende versies van de phishingmail zijn verstuurd. In een algemene mail werd ‘Dear Employee’ gebruikt als aanhef, terwijl in de gepersonaliseerde variant de medewerker bij naam werd genoemd. “Phishing e-mails worden steeds beter, steeds meer gepersonaliseerd”, zegt hoogleraar cybersecurity Marianne Junger van de vakgroep IEBIS. “Je kunt wel aannemen dat gepersonaliseerde e-mails effectiever zijn, maar dan heb je de harde cijfers nog niet.”

Van medewerkers die de algemene phishingmail ontvangen bleek 32% naar de phishingsite te surfen, waarna 19% zijn persoonlijke gegevens invulde. Bij de gepersonaliseerde e-mails lag dit percentage hoger. Van de groep die deze e-mails ontving ging 38% naar de website en vulde 29% gegevens in. “Mensen zijn blijkbaar toch gevoelig voor de inhoud van de e-mail”, zegt Junger. “Ze kregen de indruk dat ze snel moesten reageren.”

Truth bias

“Mensen gaan ervan uit in hun contact met anderen dat diegene de waarheid spreekt. Dat heeft te maken met de truth bias, oftewel de waarheidsvertekening op het moment dat je iets hoort”, aldus Junger. Over de invloed van leeftijd op de kans dat iemand in phishing trapt is volgens Junger niet veel te zeggen. “Uit sommige studies blijkt dat jongeren in cijfers vaker slachtoffer zijn, terwijl dat in andere onderzoeken wordt tegengesproken. Het hele vakgebied is op dit moment best een grijs gebied.”

Lees ook
Kaspersky ontdekt phishingtechnieken die tweefactorauthenticatie omzeilen

Kaspersky ontdekt phishingtechnieken die tweefactorauthenticatie omzeilen

Kaspersky heeft een geavanceerde ontwikkeling van phishingtechnieken ontdekt die cybercriminelen gebruiken om twee-factor authenticatie (2FA) te omzeilen. Aanvallers hebben methoden ontwikkeld waarbij phishing wordt gecombineerd met geautomatiseerde OTP-bots om zo gebruikers te misleiden en ongeautoriseerde toegang tot hun accounts te krijgen.

"Steeds meer medewerkers ontvangen misleidende instructies voor kledingvoorschriften"

"Steeds meer medewerkers ontvangen misleidende instructies voor kledingvoorschriften"

Onderzoek van KnowBe4, aanbieder van ’s werelds grootste platform voor security awareness en gesimuleerde phishing, laat echter zien dat e-mails over kledingvoorschriften op de werkvloer inmiddels zijn uitgegroeid tot één van de meest voorkomende en verraderlijke onderwerpen in phishing-aanvallen.

Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Onderzoekers van Proofpoint volgen verschillende dreigingsactoren, waaronder TA427. Deze dreigingsactor is ook bekend als Emerald Sleet, APT43, THALLIUM of Kimsuky en wordt gelieerd aan Noord-Korea.