De angst van menig CISO
Op het gebied van cybersecurity stonden de laatste weken van 2021 bijvoorbeeld in het teken van de zeer ernstige Apache Log4jkwetsbaarheid. Een enorme golf aan hacks werd verwacht, maar onlangs las ik dat het aantal aanvallen via de Log4j-kwetsbaarheid tot nu toe meevalt. Een ander voorbeeld waarom ik positief gestemd ben, is dat bij de aanval van Rusland op Oekraïne er werd gevreesd voor grootschalige hacks en cyberaanvallen. Eind februari meldde het Digital Trust Center geruststellend dat er geen concrete aanwijzingen zijn dat digitale aanvallen in relatie tot de oorlog in Oekraïne impact hebben op Nederland. Al worden er geen garanties voor de toekomst gegeven en blijven dergelijke aanvallen op Nederland in de toekomst mogelijk.
Hoe is het intussen met de cyberveiligheid bij Nederlandse organisaties? De Cybersecurity Monitor, het jaarlijkse onderzoek dat bureau Pb7 Research uitvoert in opdracht van Luteijn Media (de uitgever van dit magazine), geeft meer inzicht in wat cyberbeveiligers bezighoudt. En in dit magazine krijg je alvast een vooruitblik op de resultaten van het onderzoek dat eind vorig jaar afgerond is. Handig voor cybersecurity-experts die vooruit proberen te kijken en goed voorbereid willen zijn op wat cybercriminelen gaan doen.
Veel nieuws is de laatste tijd negatief van aard. Er wordt gevochten in Oekraïne, veel prijzen rijzen de pan uit en met het milieu gaat het alles behalve goed. Toch ben ik positief gestemd omdat de wolken soms niet zo donker zijn als ze lijken. Verder vertellen we waarom zoveel managers bereid zijn het losgeld te betalen als ze het slachtoffer zijn geworden van ransomware.
Ransomware is een van de belangrijkste cyberdreigingen van dit moment en de angst van menig CIO en CISO. Laten we hopen dat wij met deze editie ook een steentje bijdragen aan het veiliger maken van de online wereld.
Edwin Feldmann is eindredacteur van Infosecurity Magazine