Drie manieren waarop een IP camera je privacy bewaart

somfy-one-5

Steeds meer grote wereldsteden worden volgehangen met bewakingscamera’s, je kunt straks nergens meer over straat lopen zonder gefilmd te worden. Thuis kan een IP bewakingscamera juist een manier zijn om je eigen privacy te verhogen. Wanneer je er nog een GSM alarmsysteem aan koppelt geniet je niet alleen optimaal van privacy, je kunt er ook de woning en alle gezinsleden mee beschermen. Hier zijn drie manieren waarop een IP camera jouw privacy kan bewaren.

Hoe werkt een IP bewakingscamera?

IP staat voor Internet Protocol, dat betekent dat deze camera’s via een internet adres beelden kunnen versturen. De beeldkwaliteit van een IP bewakingscamera is digitaal, en kan afhankelijk van het model zeer hoge kwaliteit opnames maken. De beelden kunnen in de cloud worden opgeslagen, maar ook lokaal op bijvoorbeeld een geheugenkaart. Een voordeel van IP camera’s is dat ze draadloos data kunnen verzenden, het is zo mogelijk om de beelden op alle apparaten met een internetverbinding terug te kijken. Denk aan een PC op het werk, een smartphone terwijl je op een terras zit, of vanaf de bank met een tablet op je schoot.

1. Houd pottenkijkers buiten

Je kent vast wel iemand in de buurt die altijd door de gordijnen naar buiten lijkt te staren. Aan de ene kant vind je dit overdreven en misschien ook wel irritant, toch heb je zelf ook wel behoefte aan iets meer zicht op de omgeving. Met een camera op je eigen tuin hoef je niet continu voor het raam te staan, je kijkt gewoon op een beeldscherm. Met bewegingsdetectie hoef je niet eens zelf op te letten, je ontvangt direct een notificatie zodra er iemand in het zicht komt. Zo kun je ongewenste bezoekers op tijd detecteren, naast mensen is het ook mogelijk om dieren vast te leggen voordat ze hun boodschap op jouw grasveldje achterlaten.

Tip: Let met een IP bewakingscamera buiten wel op de privacy wetgeving. Zo mag je alleen je eigen terrein filmen, en je moet iedereen die op jouw terrein komt verwittigen dat er opnames gemaakt kunnen worden. Hiervoor kun je een bordje ophangen bij de stoep naar de voordeur of aan het begin van het eigen terrein. Alleen het bordje kan de privacy al flink verhogen.

2. Bedien de raamdecoratie op afstand

Begint het te schemeren? Dan doe je de lampen aan. Als de gordijnen niet tegelijkertijd gesloten worden creëer je inkijk. Ook overdag kun je behoefte hebben aan wat privacy. Om dan steeds de gordijnen te sluiten is wat onhandig. Met elektrisch bedienbare rolgordijnen kun je privacy scheppen wanneer je dat wilt. En trouwens ook op afstand wanneer je de gordijnen koppelt aan je huisautomatisering systeem. Met sensoren laat je de raamdecoratie sluiten zodra het donker wordt, ook bij een zware onweersbui overdag.

Tip: Je kunt de elektrisch bedienbare gordijnen direct koppelen met slimme verlichting. Op het moment dat de lampen inschakelen laat je automatisch de gordijnen sluiten of andersom. Ook op vakantie is een dergelijke opstelling ideaal en veilig.

3. Altijd veilig met een GSM alarmsysteem

Met een IP bewakingscamera kun je alles vastleggen, maar wat doe je met al deze informatie? Optimaliseer jouw privacy met een alarmsysteem. Je koppelt het alarm aan de camera, wanneer er beweging gedetecteerd wordt gaat het alarm af. Dit kan een geluidssignaal zijn, de lampen kunnen inschakelen of laat een melding sturen naar de mobiele telefoon. Met een hoorbaar en zichtbaar alarm kun je indringers op afstand houden, met een stil alarm kun je een plan maken om tot actie over te gaan. Denk aan het inlichten van de autoriteiten of een bewakingsdienst.

Tip: Koppel ook slimme rookmelders aan het alarmsysteem, zo wordt je bij rook of brand in huis direct verwittigd. Je kunt het alarm ook doorschakelen maar slimme luidsprekers of slimme verlichting rood laten kleuren bij onraad.

Breid de woning uit met extra ogen en oren

Draadloze ‘slimme’ apparatuur zoals een IP bewakingscamera of een GSM alarmsysteem kun je normaal gesproken koppelen aan een thuisnetwerk ofwel een ‘smart home’. Dat betekent dat je extra camera’s kunt installeren, maar ook inbraaksensoren of microfoons kunt koppelen. Somfy heeft overigens een IP camera voor binnen die voorzien is van een zogenaamde ‘privacy shutter’. Dat houdt in dat je de camera met een klepje kunt afsluiten wanneer je niet wilt dat er opnames gemaakt worden. Dat is veiliger dan uitschakelen met software, en praktischer dan een stukje tape over het oog van de lens plakken.

Met camera’s word je niet alleen in de gaten gehouden, je kunt er ook je eigen privacy mee bewaren door het heft in eigen hand te nemen.

Dossiers