Multicloud: een evolutie an sich

Bert Stam

De vraag is niet meer of de cloud de toekomst is, maar hoe de cloud er in de toekomst uit zal zien. Steeds vaker breken organisaties zich het hoofd over een passende cloudstrategie of hoe ze de huidige strategie naar een hoger niveau kunnen tillen. Dit blijkt voor veel IT-beslissers geen makkelijke taak: alleen al de eindeloze variatie aan cloudstrategieën kan voor stress zorgen. Zo bestaan er public clouds, private clouds, hybride cloudstrategieën of multicloudstrategieën. Ze hebben allemaal voor- en nadelen, maar de laatste tijd lijkt vooral dit laatste type cloudstrategie aan populariteit te winnen.

Veel Nederlandse organisaties zien potentie in de multicloudstrategie: onderzoek naar inzichten van IT-besluitvormers laat zien dat 30% van de respondenten de invoering van een multicloud­strategie als prioriteit voor 2020 ziet, ten opzichte van 3% een jaar geleden. Experts verwachten dat deze trend zich het komende jaar alleen maar zal voortzetten; analisten van Gartner verwachten zelfs dat tegen 2021 meer dan 75% van de (middel)grote organisaties met een multicloudstrategie aan de slag gaan.

Multicloud: geen ‘one-size fits all’

Multicloud is een concept dat zich in razend tempo ontwikkelt, met veel invalshoeken die het mogelijk maken om verschillende rollen binnen een organisatie te ondersteunen. Multicloud lijkt dus een uitkomst maar waarom, en wat levert het op? Voor IT-beslissers is het geen eenvoudige taak om een beslissing te maken over de cloudstrategie. Want de cloud op zich is al complex en het begrip multicloud is niet veel gemakkelijker uit te leggen. Maar het is wel belangrijk om in kaart te brengen wat het je kan opleveren. 

Multicloud behelst het samenbrengen van meerdere clouds, zoals publieke en private clouddiensten, om zo tot de best mogelijke oplossing voor een organisatie of ‘workload’ te komen. Op zijn best combineert multicloud flexibiliteit met efficiëntie. Het biedt een flexibele en kosteneffectieve aanpak voor het verplaatsen van workloads in en uit de publieke cloud, of tussen publieke clouds. Tegelijkertijd verlaagt het kosten, verhoogt het productiviteit en beperkt het de afhankelijkheid van leveranciers. 

Multicloud brengt organisaties verbeterde data- en applicatie-implementatiemogelijkheden en het feit dat je niet meer op een paard hoeft te wedden maakt dat je flexibeler en wendbaarder bent en daarnaast risico’s beter kunt verspreiden. Multicloud is een zeer veelzijdig concept en het implementeren van een dergelijke strategie zal voor geen enkele organisatie hetzelfde zijn. Elke cloudreis is immers uniek.

Hoe multicloud (weer) in beeld kwam

Veel organisaties erkennen de voordelen van het draaien van apps en data in de omgeving die het meest optimaal is voor een bepaalde workload op een bepaald moment - zoals bij multicloud het geval is. Cloudbeheer is hierbij belangrijk: elke omgeving moet op een consistente manier worden beheerd, beveiligd en georkestreerd. Sinds de introductie van de cloud hebben veel tools geprobeerd de gaten in consistent beheer, beveiliging en orkestratie op te vullen. Helaas zonder succes. 

Dat de multicloud nu binnen handbereik is van de meeste bedrijven, is te danken aan de wereldwijde groei van cloud dienstverleners. De hoeveelheid inspanning die nodig is voor het beheer van meerdere clouds is exponentieel en om een succesvolle cloudstrategie te bereiken hebben organisaties een dienstverlener nodig die al die losse eindjes bij elkaar brengt, zoals tagging, facturering en kostenoptimalisatie. 

Daarnaast staan experts nu in de rij voor multicloud dankzij de snelle invoering van cloud-native development en infrastructuur, namelijk containers. Containers zijn kleine units die bepaalde processen van een applicatie bevat en bieden daarmee een platform om apps te verpakken en beheren. Ze kunnen gemakkelijk opgeschaald worden. Willen bedrijven profiteren van de voordelen van containers, dan biedt Kubernetes een mooie kans. 

Kubernetes is een platform voor het automatiseren van implementatie, opschalen en management. In plaats van te vertrouwen op complexe netwerken van API’s om workloads te verplaatsen, maken moderne multiclouds gebruik van containers en Kubernetes-technologieën om hetzelfde systeem in elke omgeving te draaien. Apps worden ontwikkeld en ingezet als verzamelingen van micro­diensten en alles wordt beheerd via een verenigd platform. Kubernetes is nu de standaard technologie voor het uitrollen van infrastructuur ter onder­steuning van container-gebaseerde workloads. 

En de grote infrastructuurleveranciers lijken het daarmee eens te zijn. Vele organisaties lanceerden onlangs multicloudoplossingen op basis van Kubernetes, zoals Azure Stack, Google Cloud Anthos en AWS Outposts.

Buiten de container denken

De heropleving van de multicloud is niet alleen terug te herleiden naar containers en Kubernetes. Innovaties zoals kunst­matige intelligentie (AI) en machinaal leren hebben de snelle ontwikkeling van deze technologieën gestimuleerd. Event-driven ‘serverless’ of function-as-a-service platforms hebben een compleet nieuw paradigma voor de ontwikkeling van software mogelijk gemaakt. 

De vooruitgang op het gebied van edge computing, on-premises public cloud en 5G maken het mogelijk om de meest complexe problemen op innovatieve manieren op te lossen. Een succesvolle multicloud strategie in 2020 - en daarna - vereist dat al deze toolsets, inclusief Kubernetes, worden ingezet waarvoor ze zijn ontworpen, om de inefficiëntie van de ‘one size fits all’-aanpak te vermijden.

Een evolutiedossier

De implementatie van multicloud zal van organisatie tot organisatie verschillen. Een ding zullen ze echter allemaal mee te maken krijgen: Rackspace experts voorspellen groeiende uitdagingen rond de complexiteit van multicloud beheer, bijvoorbeeld op het gebied van kosten, identiteit en DevOps-patronen. Een reeks nieuwe veiligheidsoverwegingen zal ook naar zijn entree maken naarmate de workload wordt verspreid over meerdere publieke cloud-platforms en on-premises-omgevingen. 

Multicloud als concept zal blijven evolueren en de IT-wereld maakt zich op voor een spannend jaar van product- en serviceaankondigingen - en veel nieuwe informatie die zinvol is voor de inmiddels overspoelde IT-beslissers.

Bert Stam, General Manager Benelux en de Nordics, Rackspace