Microsoft Defender Suite en een SOC houden remote werknemers veilig

Jeroen Engelander SoftwareOne

Nu de behoefte aan veilig werken exponentieel toeneemt, is het beveiligen van externe en hybride werknemers een steeds groter probleem geworden. Voorheen gebruikten bedrijven beveiliging architecturen die gebaseerd waren op het beschermen van medewerkers die werkzaam waren in on-premises kantooromgevingen. Deze architecturen stonden bijvoorbeeld alleen door het bedrijf beheerde apparaten toe op het netwerk, vereisten een sleutelkaart om fysieke toegang tot het gebouw te krijgen en keurden een beperkt aantal apps op apparaten goed. Helaas zijn veel van deze beveiligingsmaatregelen niet te dupliceren in een snel veranderende wereld waarin remote werken, de inzet van AI voor medewerkers en BYOD devices heel gebruikelijk zijn. Een gedegen basis security platform is dus noodzakelijk. Jeroen Engelander, Business Development Executive bij SoftwareOne legt uit wat mogelijk is.

“Wil je niet te veel geld uitgeven, dan heeft Microsoft een goede endpoint protection-oplossing: Microsoft Defender for Endpoint-service. Dit product belooft bedrijven geautomatiseerde bescherming tegen cyberattacks. Het is echter mogelijk dat Defender alleen niet de hoogste standaard of bescherming biedt voor externe en hybride werknemers, zoals die wordt voorgeschreven vanuit wet- en regelgeving zoals de NIS2-richtlijn. Maar als je Defender for Endpoint kunt uitbreiden met een Security Operations Center (SOC) is het een goede methode om de werkomgeving op afstand te versterken.”

Wat is Microsoft Defender for Endpoint?

“Microsoft Defender suite is een compleet cloudgebaseerd systeem voor detectie en bescherming tegen cyberattacks. Het biedt preventieve bescherming tegen bedreigingen, detectie na inbraak, geautomatiseerd onderzoek en meer. Bij het aanmelden en implementeren van Defender suite ontvangen organisaties een vulnerability assessment om eventuele gaten in hun huidige endpoint beveiligingsconfiguratie op te sporen. Ook krijgen ze toegang tot een geautomatiseerd beveiligingsplatform dat gebruikersgedrag kan monitoren en markeren.

De geautomatiseerde beveiligingsmaatregelen zijn uitzonderlijk waardevol voor een bedrijf. Wanneer oplossingen in de Defender suite een beveiligingsprobleem detecteert, stuurt het onmiddellijk een waarschuwing naar jouw SOC-team en begint het probleem zich binnen enkele minuten op te lossen. Deze bliksemsnelle beveiligingsfunctie schaalt mee met de grootte van je bedrijf en zorgt ervoor dat je bedrijf veilig is. Over het geheel genomen biedt deze intelligente security oplossing verschillende geavanceerde maatregelen die helpen om jouw hybride medewerkers 24 uur per dag te beschermen.”

Hoe kunnen SOC's samenwerken met Microsoft Defender oplossingen?

“Een Security Operations Center, ook bekend als een SOC, bestaat uit hoogopgeleide beveiligingsprofessionals die in staat zijn om verschillende beveiligingsincidenten te analyseren en erop te reageren, terwijl ze ervoor zorgen dat jouw algemene netwerkarchitectuur zo veilig is als het zou moeten zijn. Meestal werkt dit team samen met verschillende geavanceerde cybersecurity programma's. Hoewel tools zoals Microsoft Defender for Endpoint, Defender for Collaboration of Defender for Identity een ongelooflijk niveau van geautomatiseerde detectie van cyberattacks biedt, vormt jouw SOC-team de eerste (en soms enige) verdedigingslinie tegen nieuwe aanvallen.

Wanneer Defender for Endpoint een incident creëert, moet jouw SOC-team dit onmiddellijk onderzoeken en kijken of er aanvullende acties nodig zijn om ervoor te zorgen dat jouw netwerk veilig is. Ze controleren of er gegevens zijn gewist of gestolen, zoeken uit hoe de cyberattack heeft kunnen plaatsvinden, bedenken methoden om te voorkomen dat een soortgelijke aanval opnieuw plaatsvindt en nog veel meer. In wezen doen ze alles wat nodig is om jouw cyberveiligheid te waarborgen - en terwijl Defender for Endpoint een constante dekking en geautomatiseerde detectie biedt, handelt jouw SOC-team alles af wat een geautomatiseerde oplossing niet kan.”

SOC én Defender: perfecte aanvulling

“Met Defender bent je alleen in staat om zichtbare beveiligingsproblemen te stoppen wanneer deze zich voordoen - wat betekent dat er soms een klein aantal geavanceerde bedreigingen kan zijn die jouw geautomatiseerde oplossing omzeilen. Een SOC-team biedt echter die extra verdedigingslaag die bedreigingen afweert voordat ze beginnen, door bedreigingen te monitoren, analyseren en erop te reageren - soms zelfs voordat de bedreigingen zichtbaar worden. Als je team in beide investeert, ben je op de goede weg om cyberattacks af te weren en de veiligheid van je hybride medewerkers te garanderen. Heb je als organisatie niet voldoende gespecialiseerde mensen in dienst om een SOC team te vormen? Werk dan samen met een bedrijf die gespecialiseerd is in Microsoft Defender Suite en verschillende SOC-teams biedt, die gevestigd zijn in kantoren over de hele wereld. Zij bieden een 24x7 bewaking, zodat er altijd iemand klaarstaat om te reageren op een cyberattack op het moment dat deze zich voordoet.”

 

Jeroen Engelander is Business Development Executive bij SoftwareOne

Meer over
Lees ook
Qualys voorspelt meer werkdruk en minder budget voor CISO’s in 2024

Qualys voorspelt meer werkdruk en minder budget voor CISO’s in 2024

Qualys publiceert de voorspellingen voor 2024. Volgens Paul Baird, Field Chief Technical Security Officer van Qualys, moeten CISO’s volgend jaar meer doen met minder. “Zij willen dit mogelijk maken door IT-beveiligingsoplossingen te consolideren en door automatisering te introduceren in hun teams, maar ze willen daarbij wel de verwachtingen van AI1

WatchGuard Threat Lab publiceert Cybersecurity Predictions

WatchGuard Threat Lab publiceert Cybersecurity Predictions

Van de manipulatie van grote taalmodellen tot vishing met AI-gebaseerde chatbots, kunstmatige intelligentie drukt in 2024 een grote stempel op het cybersecuritylandschap. Dit voorspelt het WatchGuard Threat Lab van WatchGuard Technologies in zijn Cybersecurity Predictions voor 2024.

Cyberonzekerheid baart CEO's zorgen

Cyberonzekerheid baart CEO's zorgen

Het recente 'Cyber-Resilient CEO' rapport van Accenture legt een verrassende realiteit bloot: ondanks dat bijna alle CEO's van grote, internationale bedrijven (96%) het belang van cybersecurity erkennen, maakt 74% zich zorgen over hun vermogen om cyberdreigingen succesvol het hoofd te bieden.