Nauwe samenwerking tussen netwerk- en beveiligingsteams versterkt de cyberweerbaarheid
Zowel cyberdreigingen als netwerken worden steeds complexer. Hierdoor wordt het voor organisaties steeds moeilijker om een hoog IT-beveiligingsniveau te handhaven. Daarnaast vormt de traditionele scheiding tussen netwerk- en beveiligingsteams vaak een uitdaging. Dit vraagt om een gecentraliseerd managementplatform dat inzicht biedt in netwerk- en beveiligingsprocessen, samenwerking bevordert en zo de beveiliging verbetert.
Robuuste en efficiënte beveiliging is essentieel voor elke onderneming. In essentie gaat het erom hoe goed beveiligingsmaatregelen dreigingen kunnen voorkomen, detecteren en aanpakken. In een typische IT-omgeving begint de beveiliging bij de eindgebruiker aan de rand van het netwerk, waar werknemers hun apparaten gebruiken en toegang hebben tot de systemen en gegevens van het bedrijf. Als de beveiliging op dit niveau onvoldoende is, lopen ook de vertrouwelijke gegevens in het datacenter gevaar. Daarom kan het principe van “security starts at the edge” niet genoeg worden benadrukt.
Ter illustratie: een werknemer opent een schijnbaar onschuldige e-mail met een kwaadaardige bijlage en als het endpoint niet over de juiste beveiligingsprocedures beschikt, kan dit nadelige gevolgen hebben voor zowel het apparaat van de gebruiker als het hele netwerk. Om deze reden raad ik organisaties een holistische benadering aan waarbij elk onderdeel, van het apparaat van de gebruiker tot de applicaties in het datacenter, beveiligd is tegen dreigingen.
Een holistische aanpak vereist gestandaardiseerde beveiligingsrichtlijnen op alle netwerk- en applicatieniveaus. Deze richtlijnen, met beveiligingsfuncties zoals encryptie of robuuste authenticatieprotocollen, moeten consistent en dynamisch worden toegepast op alle IT-gebieden en -apparaten om een zero trust-principe te realiseren.
Samenwerken
Er zijn serieuze barrières te overwinnen bij het implementeren van een consistente beveiligingsstrategie. Dit komt doordat netwerk- en beveiligingsteams tot nu toe over het algemeen gescheiden hebben gewerkt. De netwerkteams richten zich op het waarborgen van connectiviteit en prestaties, terwijl de beveiligingsteams zich concentreren op het beschermen van die verbindingen en de vertrouwelijke gegevens die ze bevatten. De silo's creëren blinde vlekken, vertragen de detectie van dreigingen en leiden tot vertragingen bij het oplossen van kritieke problemen. Een van de redenen hiervoor is dat beide teams beveiligingsincidenten meestal moeten herkennen aan de hand van verschillende dashboards. Deze gefragmenteerde zichtbaarheid leidt tot verwarring en uiteindelijk tot beveiligingsinbreuken. Bovendien leiden beveiligingsincidenten in zo’n situatie vaak tot wederzijdse beschuldigingen tussen degenen die verantwoordelijk zijn voor het netwerk en degenen die verantwoordelijk zijn voor de beveiliging.
Het is daarom raadzaam te kiezen voor een oplossing die inzicht biedt op één platform met een gecentraliseerd dashboard, zodat beide teams toegang hebben tot dezelfde gegevens en eenvoudig up-to-date kunnen blijven. Hierdoor kunnen de netwerk- en beveiligingsteams efficiënt samenwerken en problemen in real-time signaleren. Dankzij de gedeelde informatie kunnen ze weloverwogen beslissingen nemen wanneer zich problemen voordoen, ongeacht of deze netwerk- of beveiligingsgerelateerd zijn.
Door deze aanpak worden zowel dreigingen als problemen met de netwerkprestaties aangepakt, met betere bescherming en prestaties van de infrastructuur tot gevolg. Ook neemt de weerbaarheid toe doordat de teams niet meer los van elkaar werken en als een gecoördineerde eenheid opereren.
Een voorwaarde voor de implementatie van een dergelijk centraal platformconcept is dat het de volledige infrastructuur omvat - van WAN tot draadloze en bekabelde verbindingen en datacenters. De nieuwe Juniper Secure AI-Native Edge-oplossing voldoet hier bijvoorbeeld aan en ondersteunt een gecentraliseerde configuratie voor netwerk en beveiliging.
Operationele voordelen
Een nauwe samenwerking tussen netwerk- en beveiligingsteams biedt tal van voordelen. Met behulp van een gecentraliseerd platform en gebruikersinterface kunnen bedrijven netwerk- en beveiligingsincidenten in realtime detecteren en snel potentiële dreigingen identificeren. Met een uniforme aanpak verbeteren ondernemingen niet alleen hun beveiligingsefficiëntie, maar optimaliseren ze ook hun processen.
Daarnaast kunnen bedrijven door consolidatie afscheid nemen van overbodige tools en kosten besparen. Ook kan de complexiteit van de gehele technologiestack worden verminderd, wat voordelig is vanuit beveiligingsoogpunt. Een hoge mate van complexiteit gaat immers gepaard met een groter beveiligingsrisico.
Door: Steven Blees, sales director Benelux bij Juniper Networks
Meer over
Lees ook
Cyberzomer in aantocht: piek in aanvallen terwijl menselijke firewall verzwakt
De zomermaanden staan voor ontspanning, maar vormen ook het hoogseizoen voor cyberaanvallen. Terwijl medewerkers én CISO’s vakantie vieren, grijpen cybercriminelen hun kans. Door verminderde waakzaamheid en wegvallende routines zijn organisaties in deze periode extra kwetsbaar.
Fortinet beschermt werkomgevingen met nieuwe FortiMail Workspace Security
Fortinet maakt vandaag bekend dat het zijn aanbod van oplossingen voor de beveiliging van data en productiviteitsapplicaties heeft versterkt. Zo heeft het de nieuwe oplossing FortiMail Workspace Security aan FortiMail toegevoegd. De beveiliging van e-mail wordt daarmee uitgebreid met bescherming van browsers en samenwerkingsoplossingen.
Noord-Koreaanse dreigingsactoren richten zich op Oekraïense overheidsinstanties
In februari 2025 begon TA406, een door Noord-Korea gesponsorde dreigingsactor, zich te richten op overheidsinstanties in Oekraïne. Zowel credential harvesting als malware werden ingezet in phishingcampagnes. Het vermoedelijke doel van deze campagnes is het verzamelen van inlichtingen over het verloop van de Russische invasie.