Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

Javvad Malik 1200x675

De introductie van Sora door OpenAI markeert een mijlpaal in videobewerking. De revolutionaire technologie is opwindend, maar roept tegelijkertijd vragen op over de gevolgen van de rol van AI bij het maken van digitale content en cybersecurity.

 Het potentieel van Sora om videoclips van een minuut uit tekstinvoer te genereren is verbluffend. De toevoeging van dynamische elementen zoals reflectie, textures en physics introduceert een nieuwe dimensie van authenticiteit aan AI-gegenereerde content. Op de OpenAI-website staan verschillende voorbeelden, zoals een stijlvolle vrouw die door een neonverlichte straat in Tokio loopt en een oldtimer die over een onverharde weg scheurt. Op het eerste gezicht zien deze video’s er authentiek uit. Maar hoe nauwkeuriger we deze video's bekijken, hoe meer onvolkomenheden we ontdekken.  

Ethische vragen

Met de introductie van Sora wordt de grens tussen digitale creatie en realiteit steeds vager. Deze vervaging roept ethische vragen op. Met name over hoe AI-gegenereerde content kan worden gebruikt of misbruikt. Want hoewel de technologie een revolutie kan betekenen en tijd en middelen kan besparen, brengt het tegelijkertijd het risico van het verstrekken van verkeerde informatie met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan gevoelige contexten zoals verkiezingen of het beïnvloeden van de publieke opinie. 

De imitatie van publieke figuren of het maken van fictieve, maar zeer echt lijkende gebeurtenissen kan ernstige gevolgen hebben als het kwaadwillig wordt ingezet. We hebben eerder al voorbeelden gezien van gewijzigde video’s die werden gebruikt om argwaan te wekken. Zo bleek een paar jaar geleden dat de Amerikaanse House Speaker Nancy Pelosi in een nepvideo vloekte, waardoor geruchten over haar gezondheidstoestand werden aangewakkerd.  

En hoewel OpenAI watermerken toevoegt om aan te tonen dat het om AI-generatie gaat, blijft de dreiging van manipulatie om deze indicator te verbergen bestaan. Sora zou videoproductie kunnen democratiseren, waardoor makers hun visies kunnen namaken zonder zich wat te hoeven aantrekken van de normale barrières van videocreatie. Dit onderstreept de dringende behoefte aan strikte ethische richtlijnen en degelijke cybersecurity-maatregelen om mogelijk misbruik tegen te gaan. 

AI-bewustzijn

Nu er steeds meer AI-tools komen, kunnen deze gemakkelijk worden gebruikt om aanvallen veel overtuigender te maken. De cybersecurity-industrie heeft een proactieve aanpak nodig om kaders op te stellen die ervoor zorgen dat AI wordt ontwikkeld met de juiste voorzorgsmaatregelen. Ook is het belangrijk dat mensen getraind worden in hoe AI-aanvallen eruit zien, hoe ze te herkennen zijn en hoe erop gereageerd moet worden. We moeten zorgen voor veilig online gedrag en een sterke security culture waarin mensen waakzaam zijn voor dit type dreigingen.

Javvad Malik, Lead Security Awareness Advocate bij KnowBe4

Meer over
Lees ook
Zscaler biedt generatieve AI-gedreven Zero Trust Security-innovaties in samenwerking met NVIDIA

Zscaler biedt generatieve AI-gedreven Zero Trust Security-innovaties in samenwerking met NVIDIA

Zscaler, leider op het gebied van cloudbeveiliging, gaat samenwerken met NVIDIA om de ontwikkeling rond AI-gedreven copilot-technologieën te versnellen. Zscaler gebruikt de AI-technologieën van NVIDIA

Trend Micro gaat AI-enabled private datacenters wereldwijd beschermen

Trend Micro gaat AI-enabled private datacenters wereldwijd beschermen

Trend Micro, leider in cyberbeveiliging, kondigt een nieuwe datacenteroplossing aan voor organisaties en overheden die willen profiteren van de kracht van AI. De basis van de nieuwe datacenteroplossing is de integratie tussen Trend Vision One – Sovereign and Private Cloud (SPC) en NVIDIA NIM

ESET introduceert AI Advisor-module

ESET introduceert AI Advisor-module

Securityanalisten van alle vaardigheidsniveaus profiteren van ESET's AI Advisor, waarmee ze kunnen werken met interactieve risico-identificatie-, analyse- en responsmogelijkheden die worden aangeboden in een gemakkelijk te begrijpen overzicht.