Gastblog: World Wide Web - pas op voor instortingsgevaar

Kaspersky_Martijn van Lom_uitsnede

Wat blijft er over van de kracht van het World Wide Web als landen straks hun internetgrenzen dichtgooien? Het is een vraag die ons bij Kaspersky bezighoudt. Sinds de verklaringen van Snowden over e-spionage door de NSA overwegen steeds meer landen een nationaal internet. Zo willen ze voorkomen dat gevoelige gegevens naar het buitenland weglekken.

Verschillende landen zijn al bezig met wetgeving om het gebruik van buitenlandse diensten te verbieden. Zelfs dicht bij huis zoals Duitsland, dat in november maatregelen aankondigde om de communicatie tussen overheidsorganisaties te beperken tot de landsgrenzen.

Een gefragmenteerd internet is een stap terug en zal de innovatie afremmen. Spelers als Microsoft, Cisco, Google of Juniper zullen hun inkomsten zien teruglopen. Jammer voor hen, maar vooral ook jammer voor ons allemaal. Want daardoor zullen ze minder geld hebben voor grote vernieuwingsprojecten en dat is niet goed voor het bedrijfsleven, de economie én de maatschappij.

Ook bij bedrijven zit de schrik er goed in, al vóór de onthullingen door Snowden trouwens. Ze maken zich grote zorgen over de veiligheid van hun data. De diefstal van gegevens is één ding, maar hoe kunnen ze nog op hun data vertrouwen als een cybercrimineel of -spion zich toegang tot hun systemen heeft verschaft? Voor hetzelfde geld zijn hun gegevens veranderd.

De angst zit er bij sommige organisaties zo erg in dat zij verder willen gaan dan het extra beveiligen van hun systemen en het loskoppelen van diensten van het internet. Ze denken er zelfs over om voor bepaalde processen weer terug te gaan naar papier. Ik vind dat geen stap, maar een grote sprong achteruit.

Wat dan wel de oplossing is? Daar moeten de overheid, het bedrijfsleven en technologie-ontwikkelaars zoals wij goed over nadenken. Bij Kaspersky voelen we sterk voor de ontwikkeling van een soort parallel veilig internet, zonder ruimte voor anonieme gebruikers die mogelijk kwaad in de zin hebben. Want een gefragmenteerd internet, daar zien we weinig heil in. En in teruggaan naar papier al helemaal niet.

Martijn van Lom, General Manager Kaspersky Lab Benelux and Nordic