1.530 verdachten gearresteerd bij Chinese actie tegen spam

spam

De Chinese autoriteiten hebben een grootschalige actie opgezet tegen het gebruik van vervalse basisstations om spamberichten te versturen naar mobiele telefoons. In totaal werden 1.530 verdachten gearresteerd en 2.600 vervalste basisstations in beslag genomen.

Reuters meldt dat het versturen van spam via vervalste basisstations een groot probleem is in China, dat de grootste markt voor mobiele telefonie ter wereld vormt. De basisstations worden door criminelen gebruikt om spamberichten te versturen naar slachtoffers die zich in de nabije omgeving bevinden.

Telefoonnummers vervalsen

Door vervalste basisstations te gebruiken kunnen de criminelen telefoonnummers vervalsen of spamberichten vermommen als berichten van officiële bronnen. Dit gebeurd op grote schaal. Een groep criminelen die in de provincie Liaoning in het Noord-Oosten van China is gearresteerd wordt bijvoorbeeld verdacht van het versturen ruim 200 miljoen spamberichten.

Via de spamberichten proberen de criminelen via allerlei wegen geld te verdienen. Zo worden phishingcampagnes opgezet om bankgegevens in handen te krijgen, maar ook dubieuze aanbiedingen voor woningen en gebouwen verzonden. Ook wordt pornografie aangeboden, wat in China verboden is.

Lees ook
ESET Threat Intelligence verbetert cybersecurity-inzicht door integratie met Elastic Security

ESET Threat Intelligence verbetert cybersecurity-inzicht door integratie met Elastic Security

ESET heeft een nieuw partnerschap en integratie aangekondigd, dankzij zijn uniforme API-gateway. Deze ontwikkeling faciliteert naadloze verbindingen met verschillende leveranciers van cybersecurity, zoals de recente integratie met Elastic, een search-powered AI-bedrijf.

Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Wachtwoorden zijn een van de eerste kritieke barrières tussen een persoon, een dreigingsactor en een succesvolle cyberaanval. Een veelvoorkomende fout die mensen maken is het gebruik van steeds dezelfde loginnaam of hetzelfde e-mailadres en wachtwoord

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

Op de eerste donderdag van mei is het Wereld Wachtwoorden Dag. Deze dag is bedoeld om betere wachtwoorden te stimuleren. Cyberaanvallen zijn aan de orde van de dag. En dus is goede wachtwoordbeveiliging cruciaal.