13 procent van de Nederlanders is in 2013 slachtoffer geworden van cybercrime

hacker3

Ongeveer 13 procent van de Nederlanders van 15 jaar en ouder geeft aan afgelopen jaar slachtoffer te zijn geweest van cybercriminaliteit. Dit is iets meer als een jaar eerder, toen nog 12 procent aangaf slachtoffer te zijn geworden van cybercrime.

Dit blijkt uit de jaarlijkse Veiligheidsmonitor van het CBS, het Ministerie van Veiligheid en Justitie, Nationale Politie en gemeenten. Koop- en verkoopfraude via internet is afgelopen jaar gestegen. 3,3 procent van de ondervraagden Nederlanders gaf aan in de afgelopen twaalf maanden slachtoffer te zijn geworden van deze vorm van cybercrime. Dit percentage lag in 2012 nog op 2,9 procent.

Identiteitsfraude

Identiteitsfraude kwam vorig jaar minder vaak voor. 1,3 procent van de Nederlanders heeft afgelopen jaar met identiteitsfraude te maken gekregen. Dit percentage bedroeg in 2012 nog 1,5 procent. 'Hacken' is de meest voorkomende vorm van cybercrime. 6,2 procent van de Nederlanders is afgelopen jaar door een kwaadwillenden gehackt, wat 0,2 procent meer is dan een jaar eerder.

Ook cyberpesten, waarbij mensen elkaar via internet pesten, is toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Cijfers van het CBS wijzen uit dat 3,3 procent van de Nederlanders  in 2013 te maken had met cyberpesten, terwijl dit percentage in 2012 nog 3,1 procent bedroeg. 

Lees ook
Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Volgens onderzoek van Orange Cyberdefense was de maakindustrie het afgelopen jaar het grootste doelwit van cyberaanvallen: bijna 33 procent trof deze sector. Al jaren is deze industrie het vaakst getroffen. Jeroen Wijnands, Head of OT Security bij Orange Cyberdefense, ziet bij het gros van deze bedrijven dezelfde misstappen. Dit zijn volgens hem d1

Proofpoint: rechtshandhaving verstoort LockBit

Proofpoint: rechtshandhaving verstoort LockBit

Het wereldwijde rechtshandhavingsinitiatief voor het verstoren van ransomware-operaties, onder leiding van het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, is goed nieuws voor cyberverdedigers en organisaties die nog steeds last hebben van de gevolgen van LockBit-infecties.

"Lopende campagne beïnvloedt Azure cloudomgevingen" - Proofpoint

"Lopende campagne beïnvloedt Azure cloudomgevingen" - Proofpoint

Onderzoekers van cybersecuritybedrijf Proofpoint zien een aanhoudende cloudaccount overnamecampagne. De campagne beïnvloedt tientallen Microsoft Azure-omgevingen en honderden gebruikersaccounts. Ook brengt de campagne accounts van senior executives in gevaar.