'39% van de gebruikers heeft maatregelen genomen tegen Heartbleed-bug'

De Heartbleed-bug heeft tot veel ongerust geleid. Desondanks blijkt nog niet eens de helft van alle Amerikaanse internetgebruikers (39%) maatregelen te hebben genomen om zijn online accounts te beschermen. Dit blijkt uit onderzoek van Pew Research, dat 1.500 Amerikanen ondervroeg over hun reactie op het OpenSSL-lek.

Heartbleed is een ernstige kwetsbaarheid in OpenSSL, een open source implementatie van SSL/TLS. Cybercriminelen kunnen de kwetsbaarheid misbruiken om versleuteld dataverkeer af te luisteren en te ontcijferen. Hierdoor kan gevoelige informatie van internetgebruikers in handen komen van hackers.

Veel websites getroffen

Een enorme hoeveelheid websites op internet zijn getroffen door de Heartbleed-bug, waaronder allerlei populaire online diensten. Denk hierbij aan Facebook, Instagram en LinkedIn, maar bijvoorbeeld ook aan de website van Apple en de e-maildienst Gmail. Gebruikers moeten daarom maatregelen nemen om hun online accounts veilig te stellen.

Gebruikers zullen hun wachtwoorden moeten wijzigen van hun accounts bij websites die door de kwetsbaarheid zijn getroffen. Dit heeft echter pas zin nadat een online dienst zijn OpenSSL-implementatie heeft geüpdatet en de kwetsbaarheid heeft verlopen. Indien de website nog kwetsbaar is kan immers ook het nieuwe wachtwoord op straat komen te liggen.

Bekendheid

De Heartbleed-bug blijkt redelijk bekend te zijn. 60% van alle Amerikanen zegt de gelopen tijd over Heartbleed te hebben gehoord. 61 procent van deze groep heeft ook daadwerkelijk maatregelen genomen om zijn online accounts veilig te stellen. Denk hierbij aan het wijzigen van wachtwoorden.

Desondanks maken Amerikanen zich niet direct zorgen om hun eigen persoonlijke gegevens. Slechts 9% van de gebruikers die op de hoogte is van de Heartbleed-bug denkt dat zijn of haar persoonlijke informatie daadwerkelijk door cybercriminelen is gestolen.

Lees ook
'NSA kan offline systemen op kilometers afstand afluisteren'

'NSA kan offline systemen op kilometers afstand afluisteren'

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA gebruikt radiogolven om systemen die niet met internet zijn verbonden te kunnen hacken. De onthulling bewijst opnieuw dat het offline houden van systemen geen garantie is voor een veilig systeem. The New York Times meldt op basis van NSA-documenten dat het programma voor het afluisteren van offline systemen d1

Van phishing verdachte student blijft voorlopig op vrije voeten

Van phishing verdachte student blijft voorlopig op vrije voeten

Een 24-jarige student van de Saxion Hogeschool in Deventer die door de Verenigde Staten (VS) wordt verdacht van deelname aan een phishingaanval blijft voorlopig op vrije voeten. Dit heeft het gerechtshof in Leeuwarden bepaald. De VS hebben om uitlevering van de 24-jarige Vietnamees die in Deventer studeert gevraagd. Het gerechtshof in Leeuwarden1

'Energiesector is een populair doelwit van hackers'

'Energiesector is een populair doelwit van hackers'

Dat hackers zich zeker niet alleen bezig houden met het aanvallen van websites is al langer duidelijk. Allerlei sectoren zijn geliefde doelwitten voor cybercriminelen. Een voorbeeld hiervan is de energiesector. 7,6 procent van alle gerichte cyberaanvallen was in de eerste helft van 2013 op deze sector gericht. Dit meldt beveiligingsbedrijf Symante1