68% van de bedrijven is afgelopen jaar door mobiel datalek getroffen

mobiele-beveiliging

Bedrijven nemen nog steeds onvoldoende maatregelen om mobiele dreigingen tegen te gaan. Mobiele datalekken komen dan ook met grote regelmaat voor. 68% van de bedrijven wereldwijd blijkt in de afgelopen twaalf maanden te zijn getroffen door een mobiele datalek.

Dit blijkt uit wereldwijd onderzoek van BT. Vaak blijkt het niet te gaan om een incident, maar om een structureel probleem. Van de bedrijven die in de afgelopen twaalf maanden met een datalek is geconfronteerd blijkt maar liefst de helft in het afgelopen jaar met meer dan vier incidenten te maken te hebben gehad.

BYOD en COPE is populair

Bring Your Own Device (BYOD) en Corporately Owned Personally-Enabled (COPE) is populair. 93% van de ondervraagde bedrijven geeft aan hier gebruik van te maken. Tegelijkertijd verzuimen veel bedrijven echter de juiste maatregelen te nemen om dit veilig te kunnen doen. Slechts 40% van de bedrijven geeft namelijk aan een BYOD-beleid te hebben opgesteld. Dit terwijl een dergelijk beleid van groot belang is om de veiligheid van mobiele apparaten op de werkvloer te kunnen garanderen.

Naast een BYOD-beleid ontbreekt het bij organisaties ook aan andere maatregelen om de mobiele veiligheid te vergroten. Zo stelt 55% van de organisaties geen security-trainingen beschikbaar voor personeel. 29% gebruikt daarnaast geen wachtwoorden om mobiele datalekken te voorkomen. Bedrijven lijken zich echter wel bewust van het risico dat zij hierdoor nemen. Slechts een kwart van de ondervraagde organisaties wereldwijd is van mening voldoende resources beschikbaar te hebben om mobiele datalekken te voorkomen. Dit is niet zonder risico, aangezien 33% BYOD- en COPE-apparaten volledige toegang geeft tot interne netwerken of gevoelige klantinformatie.

'Security wordt niet serieus genomen'

De houding van medewerkers is op dit moment de grootste dreiging voor mobiele veiligheid. 74% van de medewerkers zou de beveiliging van mobiele apparaten simpelweg niet serieus nemen. Dit probleem is ook aanwezig bij de managementlaag. 69% van de IT-beslissers blijkt van mening te zijn dat zijn of haar CEO mobiele beveiliging niet serieus neemt. BT waarschuwt dat een securityprogramma alleen effectief kan zijn als iedereen binnen een organisatie hier actief aan deelneemt. Op dit punt is dan ook veel werk aan de winkel.

Lees ook
Zscaler biedt generatieve AI-gedreven Zero Trust Security-innovaties in samenwerking met NVIDIA

Zscaler biedt generatieve AI-gedreven Zero Trust Security-innovaties in samenwerking met NVIDIA

Zscaler, leider op het gebied van cloudbeveiliging, gaat samenwerken met NVIDIA om de ontwikkeling rond AI-gedreven copilot-technologieën te versnellen. Zscaler gebruikt de AI-technologieën van NVIDIA

Trend Micro gaat AI-enabled private datacenters wereldwijd beschermen

Trend Micro gaat AI-enabled private datacenters wereldwijd beschermen

Trend Micro, leider in cyberbeveiliging, kondigt een nieuwe datacenteroplossing aan voor organisaties en overheden die willen profiteren van de kracht van AI. De basis van de nieuwe datacenteroplossing is de integratie tussen Trend Vision One – Sovereign and Private Cloud (SPC) en NVIDIA NIM

ESET Threat Intelligence verbetert cybersecurity-inzicht door integratie met Elastic Security

ESET Threat Intelligence verbetert cybersecurity-inzicht door integratie met Elastic Security

ESET heeft een nieuw partnerschap en integratie aangekondigd, dankzij zijn uniforme API-gateway. Deze ontwikkeling faciliteert naadloze verbindingen met verschillende leveranciers van cybersecurity, zoals de recente integratie met Elastic, een search-powered AI-bedrijf.