72% van de Nederlanders gelooft dat de overheid qua innovatie achterloopt op criminelen

stockfoto unsplash capgemini

Het merendeel van de Nederlandse burgers (72%) vinden criminelen innovatiever dan de overheid. Dit blijkt uit een enquête van Capgemini en Ipsos onder 1000 Nederlanders. De resultaten van dit onderzoek zijn gepubliceerd in het rapport Trends in Veiligheid 2019, samen met diepgaande visie-artikelen over veiligheid in het publieke domein. Erik Staffeleu, Head of People & Organization bij Capgemini Invent: “Deze cijfers impliceren dat de overheid een inhaalslag moet maken. Deels in de beeldvorming, maar toch ook in de praktijk. Het is duidelijk dat voor veel veiligheidspartners enkel koers houden de snelste weg is naar het verliezen van de strijd tegen onveiligheid. Het veiligheidsdomein kan een groot verschil maken als er nu op de juiste manier ingezet wordt op innovatie.”

Het rapport benoemt de belangrijkste trends in het publieke veiligheidsdomein. Met een combinatie van onderzoek onder de Nederlandse bevolking en visie-artikelen, wil Capgemini bijdragen aan de discussie omtrent (digitale) veiligheid.

Andere resultaten

  • 88% van de burgers beschouwt nepnieuws als een bedreiging voor zichzelf danwel de samenleving. Daarnaast zegt 40% minder goed onderscheid te kunnen maken tussen feiten en nepnieuws dan 5 jaar geleden.
  • Kunstmatige intelligentie (of Artificial Intelligence, AI) biedt meerdere mogelijkheden voor digitale opsporing; echter, de samenleving is verdeeld over het gebruik van deze technologie. Zo geeft het gebruik van AI voor opsporing 21% van de burgers een veilig gevoel en 36% een onveilig gevoel.

Erik Staffeleu geeft een verklaring voor de hoge snelheid waarin criminelen innoveren: “Zeker in het cybersecuritydomein zien we dat kwaadwillenden -of dat nu statelijke actoren zijn of sensatiezoekende scriptkiddies- vindingrijk en creatief zijn. Daarbij komt dat de middelen die benodigd zijn om aanzienlijke schade te berokkenen steeds toegankelijker en goedkoper worden. Tot slot: deze kwaadwillenden hebben vaak alle tijd, hetgeen een randvoorwaarde is die de verdedigende partij vaak niet heeft. Kortom: vele ingrediënten voor succesvolle innovatie zijn rijkelijk aanwezig aan de kant van kwaadwillenden.”