Actiegroep wil watertoevoer naar NSA-datacenter stilleggen

turnitoff

De spionagepraktijken van de Amerikaanse geheime dienst NSA hebben niet alleen in Europa, maar zeker ook in de Verenigde Staten (VS) voor veel ophef gezorgd. Een groep Amerikaanse actievoerders probeert de cyberspionage van de NSA via de juridische weg te dwarsbomen. De actiegroep wil de watertoevoer naar een datacenter van de NSA stopleggen, waardoor de NSA het datacenter niet meer kan gebruiken.

De actievoerders leggen hun plan op de website OffNow.org uit. Water is voor datacenters noodzakelijk om te kunnen opereren. Servers in datacenters genereren veel warmte, die zal moeten worden weggekoeld om de optimale temperatuur in de serverruimte te behouden. Hiervoor is dan ook veel water nodig. Mochten de actievoerders er dan ook in slagen de watertoevoer naar het NSA-datacenter stop te leggen betekent dit in de praktijk dat de NSA het datacenters niet meer kan gebruiken. De temperatuur in de ruimte zal immers te ver oplopen om de servers te kunnen laten draaien.

Fourth Amendment Protection Act

De groep is niet van plan zelfstandig de watertoevoer naar het datacenter te blokkeren, maar vertrouwd op de Amerikaanse wet. De Fourth Amendment Protection Act is een verzameling van wetten die in het leven zijn geroepen om de verzameldrift van de NSA een halt toe te roepen. De actievoerders willen aan deze wetgeving een nieuwe passage toevoegen die stelt dat Amerikaanse staten de mogelijkheid geeft de levering van water en energie aan de NSA te weigeren.

Hiervoor willen de actievoerders zich beroepen op de zogeheten 'anti-commandeering doctrine'. Deze doctrine stelt dat staten niet hoeven mee te werken aan plannen van de Amerikaanse federale overheid.

Lees ook
Het dynamische duo: waarom de CIO en CISO van moderne ondernemingen moeten samenwerken

Het dynamische duo: waarom de CIO en CISO van moderne ondernemingen moeten samenwerken

Organisaties die een succesvolle strategie voor cybersecurity of databescherming willen, hebben daarvoor gedegen processen voor interne communicatie en samenwerking nodig. Met name de dynamiek tussen de CIO en CISO kan van invloed zijn op de besluitvorming voor de korte en lange termijn.

HSD Jaarverslag 2023

HSD Jaarverslag 2023

Het Security Delta (HSD) ecosysteem floreert en vierde in 2023 haar 10-jarig jubileum. Terugkijkend op afgelopen jaar, kunnen we stellen dat HSD Office weer heeft gepresteerd. Met en via partners is maatschappelijke en economische waarde gecreëerd.

SecuMailer eerste aanbieder qREMS-gecertificeerde Dienst voor Aangetekend E-mailen

SecuMailer eerste aanbieder qREMS-gecertificeerde Dienst voor Aangetekend E-mailen

Logischer is de qREMS-gecertificeerde Dienst voor aangetekend E-mailen van SecuMailer. Secumailer garandeert om te beginnen dat een bericht wordt bezorgd en onderweg niet kan worden gemanipuleerd. Daarnaast is er voor elke mail een ontvangstrapport.