Akamai: DDoS-aanvallen vanuit Nederland nemen af

Nederland komt niet langer voor in de top tien met landen waar het meeste DDoS-aanvalsverkeer wordt gegenereerd. Wel is in heel Europa het aantal DDoS-aanvallen (Distributed Denial of Service) in het eerste kwartaal van 2014 met 50% toegenomen ten opzichte het voorgaande kwartaal. De aanvallen waren voornamelijk gericht tegen grote winkelketens in het Verenigd Koninkrijk en sites over de Olympische Winterspelen in Sochi. Wereldwijd gezien neemt het aantal DDoS-aanvallen echter flink af, met 20% ten opzichte van het voorgaande kwartaal en 27% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2013.

Dit blijkt uit het ‘State of the Internet’-rapport over het eerste kwartaal van 2014 van Akamai. Het rapport biedt inzicht in een aantal belangrijke wereldwijde statistieken, verzameld via het Akamai Intelligent Platform. Hierbij gaat het onder andere om netwerkconnectiviteit en verbindingssnelheden, aanvalsverkeer en de adoptie en beschikbaarheid van breedbandverbindingen. Akamai kijkt in dit rapport ook voor het eerst naar verbindingen die geschikt zijn voor streaming van 4K-video. Nederland loopt samen met Zwitserland en Zweden in EMEA voorop: meer dan een vijfde van de breedbandverbindingen biedt voldoende snelheid voor 4K (meer dan 15Mbps).

Het rapport wijst ook uit dat Europa wereldwijd voorop blijft lopen wat betreft het overstappen naar IPv6: acht Europese landen staan in de wereldwijde top tien. Nummer 1 is België waar in het eerste kwartaal 14% van het verkeer over IPv6 liep. Nederland komt niet voor in de top tien.

Nederland heeft niet meer de snelste breedbandverbindingen

Met een groei van 5,8% ten opzichte van het voorgaande kwartaal heeft Zwitserland met een gemiddelde connectiesnelheid van 12,7Mbps Nederland van de eerste plaats verdreven. Maar Nederland volgt op de voet, met een gemiddelde connectiesnelheid van 12,4Mbps in het eerste kwartaal. Roemenië is het enige land in Europa waar pieksnelheden boven 50Mbps (54,4Mbps) werden bereikt, Nederland volgt met een pieksnelheid van 45,2Mbps.

Op jaarbasis namen de gemiddelde pieksnelheden in bijna alle Europese landen toe, in zeven landen zelfs met meer dan 20%. In Nederland was de groei 22% en alleen Italië liet een geringe daling zien (0,7%). De algemene trend van de jaarlijkse groei van de waargenomen pieksnelheden geeft een constante kwaliteitsverbetering aan van breedband internetverbindingen in Europa.

Europese breedbandconnectiviteit groeit hard

De adoptie van breedband in Europa blijft sterk groeien. Zwitserland en Nederland lopen voorop met respectievelijk 45% en 44% breedbandverbindingen met een snelheid van meer dan 10Mbps. In vijf Europese landen nam de breedbandadoptie met meer dan 100% toe: Turkije (250%), Spanje (188%), Frankrijk (144%), Portugal (138%) en Ierland (111%).

“Hoewel er ruimte blijft voor verbetering van de breedbandadoptie en de gemiddelde pieksnelheden in sommige gebieden, blijft de trend die we zien erg positief,” zegt David Belson, auteur van het State of the Internet Report. “Stabiele groei op jaarbasis wijst er op dat er een solide, wereldwijd fundament wordt gebouwd voor de volgende generatie content en diensten, zoals 4K-video en de in toenemende mate met internet verbonden huizen en kantoren. Deze connectiviteit zal blijven evolueren om te kunnen voldoen aan de toenemende eisen die deze opkomende technologieën aan internet stellen.”

Mobiele internetsnelheid: Nederland blijft achter

In het eerste kwartaal zijn 56 landen opgenomen in de sectie ‘mobiele connectiviteit’ van het rapport. Deze sectie omvat het gebruik door smartphones, tablets, computers en andere apparatuur die via mobile providers aan internet verbonden zijn. Met ingang van het First Quarter, 2014 State of the Internet Report wordt mobiele connectiviteit geaggregeerd per land, in plaats van per provider.

Vergeleken met andere Europese landen blijft de mobiele internetsnelheid in Nederland sterk achter, met een gemiddelde snelheid van 3,3Mbps en een pieksnelheid van 16,0Mbps. Zelfs Moldavië scoort beter met een met een gemiddelde snelheid van 3,8Mbps en een pieksnelheid van 17,9Mbps.

Gemiddelde mobiele internetsnelheid

De gemiddelde mobiele internetsnelheid in de in het rapport opgenomen landen ligt tussen 14,7Mbps in Zuid-Korea tot 1,0Mbps in Argentinië. In totaal zijn er twintig landen/regio’s met gemiddelde snelheden boven 4Mbps.De gemiddelde mobiele pieksnelheden liepen sterk uiteen, van 114,2Mbps in Australië tot slechts 5,0Mbps in Iran. In totaal kwamen in 43 landen de pieksnelheden uit boven 10Mbps.

Het State of the Internet Report geeft nu ook gegevens over de breedband adoptie binnen het Mobile Connectivity-segment. In het eerste kwartaal van 2014 had Oekraïne het hoogste adoptiepercentage: 89% van de mobiele connecties naar Akamai had een snelheid boven 4Mbps. Andere Europese landen die hoog scoren op dit vlak waren Denemarken (84%) en Zweden (81%).

Rapport

Het complete het State of the Internet-rapport over het eerste kwartaal van 2014 is te vinden op de website van Akamai.

Lees ook
Wintervakantie in coronatijd: Kinderen zochten online vooral naar Minecraft, DIY en Donald Trump

Wintervakantie in coronatijd: Kinderen zochten online vooral naar Minecraft, DIY en Donald Trump

Nieuw onderzoek van Kaspersky Safe Kids laat zien waar kinderen tijdens de wintervakantie 2020-2021 wereldwijd het meest in geïnteresseerd waren. Ondanks hun ‘kleinere wereld’, als gevolg van de sociale beperkingen, genoten kinderen voornamelijk van YouTube (21%) en games (15%), waarbij Minecraft het populairst was.

Cisco Global Networking Trends Report 2021: van continuïteit naar veerkracht

Cisco Global Networking Trends Report 2021: van continuïteit naar veerkracht

Het Cisco Global Networking Trends Report 2021 ziet een hernieuwde nadruk op IT-flexibiliteit als belangrijkste algemene trend om de veerkracht van het bedrijf te vergroten. In tegenstelling tot de huidige inspanningen op het gebied van bedrijfscontinuïteit, hebben organisaties veerkracht nodig om goed te kunnen inspelen op onvoorziene en ingrijpe1

Hoe Nederland internationaal cyberdreiging kan tegengaan

Hoe Nederland internationaal cyberdreiging kan tegengaan

Steeds meer landen kunnen cyberaanvallen uitvoeren die grote schade aanrichten aan mensen, bedrijven en overheidsinstellingen. Vrijwel alle landen gebruiken deze cyberwapens ook. Ze bespioneren elkaar en proberen in elkaars digitale systemen te infiltreren; sommige staten voeren cybersabotage uit of verspreiden desinformatie. Nederland heeft, met1