Algoritme analyseert typepatroon om inlogpogingen met gestolen gegevens te herkennen

password-1433221-m

Indiase onderzoekers hebben een algoritme ontwikkeld dat unieke patronen herkent in de wijze waarop gebruikers typen. Het algoritme kan worden gebruikt om gebruikers te identificeren voor online authentificatie. De onderzoekers willen met het algoritme misbruik van gestolen inloggegevens tegengaan.

Times of India meldt dat het algoritme is ontwikkeld door onderzoekers van het Department of Computer Science and Engineering van het Jeppiaar Engineering College in het Indiase Chennai. Typepatronen zijn volgens de onderzoekers uniek voor ieder persoon en kunnen hierdoor gebruikt worden om gebruikers te identificeren. De nieuwe techniek maakt gebruik van softwaresystemen die al langer aanwezig zijn in computers. Door deze te hergebruiken kan de techniek volgens de onderzoekers tegen relatief lage kosten worden geïmplementeerd.

Traditionele wachtwoorden veiliger maken

Het algoritme kan het gebruik van traditionele wachtwoorden veiliger maken. Door het typepatroon van gebruikers tijdens het invoeren van wachtwoorden te analyseren kunnen gebruikers worden geïdentificeerd. Indien het typepatroon niet overeenkomt met het typepatroon dat eerder van een gebruiker is geregistreerd kan een inlogpoging worden geweigerd, zelfs als het juiste wachtwoord in ingevoerd. Dit moet het voor cybercriminelen moeilijker maken met gestolen inloggegevens in te loggen.

Om hun techniek te testen hebben de onderzoekers een testprogramma ontwikkeld waarbij gebruikers worden gevraagd met behulp van verschillende wachtwoorden in te loggen. Tijdens het invoeren van deze wachtwoorden wordt het typepatroon van gebruikers vastgelegd. De resultaten van dit eerste onderzoek zijn volgens de onderzoekers veelbelovend. Wel benadrukken zij dat het algoritme nog niet is uitontwikkeld en eerst verder getest zal moeten worden voordat deze in de praktijk kan worden geïmplementeerd.

Lees ook
'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

Op de eerste donderdag van mei is het Wereld Wachtwoorden Dag. Deze dag is bedoeld om betere wachtwoorden te stimuleren. Cyberaanvallen zijn aan de orde van de dag. En dus is goede wachtwoordbeveiliging cruciaal.

KnowBe4-onderzoek: Bijna 70% van Nederlandse werknemers slaat wachtwoorden op in browser

KnowBe4-onderzoek: Bijna 70% van Nederlandse werknemers slaat wachtwoorden op in browser

Onderzoek van KnowBe4, aanbieder van ’s werelds grootste platform voor security awareness en gesimuleerde phishing, stelt vast dat ruim 66% van de Nederlanders wachtwoorden opslaat in webbrowsers - groot aantal weet niet dat dit (automatisch) gebeurt

Genetec kondigt nieuwe versie van Security Center aan

Genetec kondigt nieuwe versie van Security Center aan

Genetec Inc., technologieleverancier van oplossingen voor unified security, openbare veiligheid, operations en business intelligence, heeft een nieuwe versie aangekondigd van haar unified security platform Security Center.