‘Amerikaans ministerie van Justitie probeert Apple te dwingen iOS-beveiliging te kraken’
De beveiliging van iOS 8 is dusdanig sterk dat het bedrijf zelf ook niet meer door de beveiliging kan komen. De Amerikaanse overheid is hier niet gelukkig mee. Het Amerikaanse ministerie van Justitie zou Apple daarom proberen te dwingen alles in het werk te stellen de beveiliging van iOS-apparaten te kraken.
Dit meldt Ars Technica. Apple voorzag iOS 8 in reactie op alle onrust die is ontstaan na onthullingen van NSA-klokkenluider Edward Snowden van zeer krachtige encryptie. Het bedrijf belooft dat er geen enkele backdoor aanwezig is in de beveiliging van het mobiele besturingssysteem. Goed nieuws voor gebruikers die waarde hechten aan hun privacy, maar slecht nieuws voor opsporingsinstanties die dit soort backdoors gebruiken om informatie over en bewijs tegen verdachten te verzamelen.
All Writs Act
Apple zou in tenminste één lopende rechtszaak door het Amerikaanse ministerie van Justitie worden gedwongen volledig mee te werken aan het kraken van de beveiliging. Hierbij beroept het ministerie zich op de ‘All Writs Act’ uit 1789, een wet waarmee een bedrijf of individu gedwongen kan worden volledig mee te werken aan onderzoeken. Wel moeten alle handelingen binnen de Amerikaanse wet blijven.
In de praktijk is het maar de vraag of het Amerikaanse ministerie veel opschiet met de actie. Als Apple inderdaad niet in staat blijkt te zijn de versleuteling te kraken kan het bedrijf immers ook niet via de wet worden gedwongen dit te doen.
Meer over
Lees ook
De knipoog van Verizon DBIR naar AI
Verizon's s Data Breach Investigations Report (DBIR) is een jaarlijkse publicatie die wereldwijd op aandacht kan rekenen. Globale trends, maar ook details voor regio's, over security incidenten worden op begrijpelijke wijze gepresenteerd.
CVE-database: alweer een wake-upcall voor Europa
De Verenigde Staten stonden op het punt zich terug te trekken uit een van de belangrijkste fundamenten van wereldwijde cybersecurity: de financiering van de CVE-database. Hoewel de VS inmiddels hebben ingestemd met een tijdelijke verlenging van elf maanden, blijft het onderliggende signaal onveranderd.
Martijn Uunk en Gregor Abbas van Helixis: ‘Cybercriminelen weten dat security in mkb vaak zwakker is, maar het mkb weet dat dan weer niet’
Hoe zorg je ervoor dat cybersecurity niet alleen een compliance-verplichting is, maar een integraal onderdeel van de bedrijfsvoering? Helixis, gespecialiseerd in risicomanagement, cybersecurity en informatiebeveiliging, helpt organisaties om die vertaalslag te maken: van verplichting naar weerbaarheid.