Amerikaanse leger maakt broncode van cyberwarfare-tool openbaar

hacker

Het Amerikaanse leger maakt de broncode van een tool die wordt gebruikt om cyberaanvallen te herkennen en analyseren openbaar. De Verenigde Staten (VS) vraagt ontwikkelaars en gebruikers mee te kijken naar de broncode om fouten op te sporen.

Het Army Research Lab heeft de broncode van Dshell openbaar gemaakt. Dshell is een tool die door het Amerikaanse leger wordt gebruikt om cyberaanvallen tegen het ministerie van de Defensie op te sporen en analyseren. Door de broncode vrij te geven hoopt het onderzoekslab andere landen te helpen cyberaanvallen tegen overheidsdoelen af te slaan.

Verbeteringen aandragen

Daarnaast roept het Army Research Lab gebruikers op mee te kijken in de broncode van Dshell om eventuele fouten op te sporen. Ook kunnen ontwikkelaars zelf verbeteringen aandragen waarmee de tool efficiënter wordt.

De aanpak is een flinke omslag in de werkwijze van het Amerikaanse leger. Normaal gesproken worden dit soort ‘cyberwarfare-tools’ juist strikt geheim gehouden om buitenstaanders geen inzicht te geven in de werking van de tool. Bij Dshell kiest het Army Research Lab dus juist voor een aanpak waarbij de internetcommunity om hulp wordt gevraagd.

Lees ook
WatchGuard’s Internet Security Report onthult nieuwe social-engineeringtrends

WatchGuard’s Internet Security Report onthult nieuwe social-engineeringtrends

Phishers maken in toenemende mate gebruik van browsergebaseerde social-engineeringstrategieën. Daarnaast groeit de malware dat banden heeft met natiestaten. Ook nemen de hoeveelheid zerodaymalware en de zogenaamde ‘living-off-the-land attacks’ toe. Dat concludeert WatchGuard Technologies in zijn meest recente Internet Security Report (ISR).

ABN AMRO: Cyberdreiging onder mkb'ers flink toegenomen

ABN AMRO: Cyberdreiging onder mkb'ers flink toegenomen

Steeds meer bedrijven in Nederland hebben wel eens te maken gehad met cybercriminaliteit, zo blijkt uit onderzoek van ABN AMRO onder 233 zakelijke klanten die eind- of medeverantwoordelijk zijn voor de cyberveiligheid van hun bedrijf. In 2023 geldt dit voor meer dan driekwart van de bedrijven, terwijl dit begin vorig jaar nog bij ‘slechts’ 45 proc1

Wegiz belangrijke stap voor digitale beveiliging zorgsector

Wegiz belangrijke stap voor digitale beveiliging zorgsector

De kogel is door de kerk! In navolging van de Tweede Kamer stemde ook de Eerste Kamer op 19 april 2023 vóór de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz). Dit houdt in dat de uitwisseling van patiëntgegevens tussen zorgaanbieders voortaan verplicht elektronisch verloopt.