Amerikaanse overheid helpt bedrijven hun security te verbeteren met raamwerk

hacker3

De Amerikaanse overheid publiceert een raamwerk dat bedrijven in kritieke sectoren moet helpen zichzelf beter te beschermen tegen cyberaanvallen. Het Framework for Improving Critical Infrastructure Cybersecurity is samengesteld door het National Institute of Standards and Technology (NIST).

Het gebruik van het raamwerk is vrijwillig en dus niet verplicht. Het raamwerk is opgebouwd uit drie onderdelen: core, profiles en tier. Core beschrijft een aantal kernactiviteiten die bedrijven op het gebied van cybersecurity zouden moeten uitvoeren. Deze activiteiten helpen bedrijven hun IT-beveiliging op peil te krijgen.

Securitybeleid opzetten

Profiles is de sectie van het raamwerk dat bedrijven helpt een effectief securitybeleid op te zetten. Tiers zijn een aantal niveau's waarmee bedrijven de wijze waarop zij hun cybersecurityrisico's beheren kunnen beoordelen. Het raamwerk moet bedrijven helpen gebieden te identificeren waar verbeteringen zouden moeten worden doorgevoerd om hun cybersecurity te verbeteren.

Het raamwerk is opgesteld in opdracht van President Barack Obama. De ontwikkeling van de standaarden heeft slechts één jaar in beslag genomen. De standaarden worden beschreven in een 39-pagina's tellend document.

Informatie delen

Het document moedigt bedrijven in kritieke sectoren aan meer informatie over cybersecurity met elkaar te delen. Lisa Monaco, adviseur counterterrorisme voor de Amerikaanse president, zegt dat het nieuwe framework dan ook "een algemene taal om cybersecurity te bespreken" levert.

Lees ook
Proofpoint leider 2025 Gartner Magic Quadrant Digital Communications Governance & Archiving Solutions

Proofpoint leider 2025 Gartner Magic Quadrant Digital Communications Governance & Archiving Solutions

Per 9 januari 2025 heeft Proofpoint een algemene beoordeling van 4,7 uit 5 in de Enterprise Information Archiving-markt, op basis van 109 beoordelingen op Gartner Peer Insights™. Bekijk deze 5-sterren beoordelingen.

Orange Cyberdefense: interne dreigingen en veranderende aanvalspatronen domineren

Orange Cyberdefense: interne dreigingen en veranderende aanvalspatronen domineren

Verkeerd gebruik van IT-middelen door medewerkers, ofwel ‘misuse’, vormt inmiddels een bijna net zo grote cyberdreiging als hackers. Dat blijkt uit het Security Navigator 2025-rapport van Orange Cyberdefense. De data uit dit rapport onthullen vijf essentiële aandachtspunten van nu.

Legian sluit zich als partner aan bij Samen Digitaal Veilig

Legian sluit zich als partner aan bij Samen Digitaal Veilig

Legian sluit zich als partner aan bij Samen Digitaal Veilig, een initiatief van MKB-Nederland en VNO-NCW, dat enkele jaren geleden is begonnen met ondersteuning van het ministerie van Justitie en Veiligheid en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat