Autodieven hacken steeds vaker de beveiliging van auto's
Dieven zijn steeds vaker in staat de elektronische beveiliging van auto's te hacken. Vooral internationaal opererende criminelen groepen zouden achter het kraken van de beveiliging zitten. De gelegenheidsdief is tegenwoordig nagenoeg verdwenen.
Dit meldt de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) aan het persbureau ANP. Bendes zouden bestaan uit verschillende soorten autodieven. Sommigen zouden zich richten op het openbreken van de auto, terwijl andere de software van de motor en de elektronische beveiliging van het voertuig hacken. Ook zouden dit soort bendes vaak criminelen bevatten die in staat zijn de autopapieren te vervalsen, waardoor de auto kan worden doorverkocht.
OBD-stekker
De auto wordt eerst in slechts enkele seconden open gekraakt, waarna de hackers toegang krijgen tot het voertuig. Het kraken van de motor en beveiliging zou slechts enkele minuten kosten. Hiervoor pluggen de criminelen een laptop in met behulp van een zogeheten OBD-stekker, die onder het dashboard in de auto wordt geplugd. Via deze weg hacken zij vervolgens de code van de startonderbreker en de aanwezige alarmsystemen.
De OBD-stekker is in iedere moderne auto aanwezig. Deze aansluiting geeft monteurs in een garage de mogelijkheid foutmeldingen uit te lezen. De criminelen maken dan ook misbruik van dit handige hulpmiddel om de elektronica van de auto om de tuin te kunnen leiden.
Internationaal registratiesysteem
Veel gestolen auto's zouden na verkoop opnieuw worden geregistreerd in het buitenland. Stichting AVc werkt daarom aan een sneller internationaal registratiesysteem voor gestolen auto's. Hierdoor moeten auto's ook in het buitenland binnen enkele uren kunnen worden gesignaleerd, wat de pakkans vergroot.
Meer over
Lees ook
CVE-database: alweer een wake-upcall voor Europa
De Verenigde Staten stonden op het punt zich terug te trekken uit een van de belangrijkste fundamenten van wereldwijde cybersecurity: de financiering van de CVE-database. Hoewel de VS inmiddels hebben ingestemd met een tijdelijke verlenging van elf maanden, blijft het onderliggende signaal onveranderd.
Martijn Uunk en Gregor Abbas van Helixis: ‘Cybercriminelen weten dat security in mkb vaak zwakker is, maar het mkb weet dat dan weer niet’
Hoe zorg je ervoor dat cybersecurity niet alleen een compliance-verplichting is, maar een integraal onderdeel van de bedrijfsvoering? Helixis, gespecialiseerd in risicomanagement, cybersecurity en informatiebeveiliging, helpt organisaties om die vertaalslag te maken: van verplichting naar weerbaarheid.
Haven van Barcelona verbetert beveiliging en technologische efficiency met behulp van Genetec
De haven van Barcelona implementeert Genetec Security Center, waarmee het videobewaking, toegangscontrole, inbraak-detectie en andere technologieën integreert in één enkel geünificeerd platform