Autodieven hacken steeds vaker de beveiliging van auto's
Dieven zijn steeds vaker in staat de elektronische beveiliging van auto's te hacken. Vooral internationaal opererende criminelen groepen zouden achter het kraken van de beveiliging zitten. De gelegenheidsdief is tegenwoordig nagenoeg verdwenen.
Dit meldt de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) aan het persbureau ANP. Bendes zouden bestaan uit verschillende soorten autodieven. Sommigen zouden zich richten op het openbreken van de auto, terwijl andere de software van de motor en de elektronische beveiliging van het voertuig hacken. Ook zouden dit soort bendes vaak criminelen bevatten die in staat zijn de autopapieren te vervalsen, waardoor de auto kan worden doorverkocht.
OBD-stekker
De auto wordt eerst in slechts enkele seconden open gekraakt, waarna de hackers toegang krijgen tot het voertuig. Het kraken van de motor en beveiliging zou slechts enkele minuten kosten. Hiervoor pluggen de criminelen een laptop in met behulp van een zogeheten OBD-stekker, die onder het dashboard in de auto wordt geplugd. Via deze weg hacken zij vervolgens de code van de startonderbreker en de aanwezige alarmsystemen.
De OBD-stekker is in iedere moderne auto aanwezig. Deze aansluiting geeft monteurs in een garage de mogelijkheid foutmeldingen uit te lezen. De criminelen maken dan ook misbruik van dit handige hulpmiddel om de elektronica van de auto om de tuin te kunnen leiden.
Internationaal registratiesysteem
Veel gestolen auto's zouden na verkoop opnieuw worden geregistreerd in het buitenland. Stichting AVc werkt daarom aan een sneller internationaal registratiesysteem voor gestolen auto's. Hierdoor moeten auto's ook in het buitenland binnen enkele uren kunnen worden gesignaleerd, wat de pakkans vergroot.
Meer over
Lees ook
KnowBe4 publiceert Q3 2024 Phishing-rapport: QR-code phishing wint terrein
KnowBe4, het cybersecurityplatform op het gebied van human risk management, presenteert het Phishing-rapport over het derde kwartaal van 2024. Dit rapport werpt een blik op de meest aangeklikte e-mailonderwerpen uit gesimuleerde phishingtests. Uit de onderzoeksresultaten blijkt een toename van phishingcampagnes die gebruikmaken van QR-codes.
Orange Cyberdefense: interne dreigingen en veranderende aanvalspatronen domineren
Verkeerd gebruik van IT-middelen door medewerkers, ofwel ‘misuse’, vormt inmiddels een bijna net zo grote cyberdreiging als hackers. Dat blijkt uit het Security Navigator 2025-rapport van Orange Cyberdefense. De data uit dit rapport onthullen vijf essentiële aandachtspunten van nu.
Legian sluit zich als partner aan bij Samen Digitaal Veilig
Legian sluit zich als partner aan bij Samen Digitaal Veilig, een initiatief van MKB-Nederland en VNO-NCW, dat enkele jaren geleden is begonnen met ondersteuning van het ministerie van Justitie en Veiligheid en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat