Axis presenteert trends in netwerkvideo voor 2014

q60

Technologische vooruitgang, economische veranderingen en een grotere behoefte aan veiligheid zijn de belangrijkste trends op het gebied van videobewakingstechniek. Er worden steeds meer netwerkcamera’s geïnstalleerd als onderdeel van kleine en middelgrote systemen en het aantal consumententoepassingen voor de beveiliging van het eigen huis neemt duidelijk toe. Axis Communications, een aanbieder van technologie voor netwerkvideo, voorspelt voor 2014 een significante groei van 20 tot 25 procent.

Trend 1: MKB zet sterker in op digitale videotechnologie

Vooral kleine en middelgrote bedrijven (MKB) profiteren van deze ontwikkelingen, verwacht Axis Communications. De videotechniek, die vroeger gesloten was, is opener geworden. Opslag op NAS-drives of SD-kaarten is goedkoper dan op recorder-systemen. Gratis software zoals de Axis Camera Companion is geschikt om een start te maken met het gebruik van netwerkvideo. Deze software wordt aangevuld met diverse apps van externe aanbieders. Deze trend wordt ondersteund door het feit dat de camera’s goedkoper geworden zijn. Nog een ander voordeel van netwerkvideotechnologie is dat netwerkcamera’s eenvoudiger worden geïnstalleerd, omdat men vaak gebruik kan maken van de reeds aanwezige netwerkinfrastructuur. Het is ook mogelijk bestaande analoge systemen te gebruiken, want deze systemen kunnen met een encoder eenvoudig worden gedigitaliseerd en zijn flexibel inzetbaar.

Trend 2: Video Hosted Services

Dit jaar zal de cloud ook verder worden geïntegreerd in de videotechniek. Voor  het bedrijfsleven biedt dit vele voordelen, stelt Axis Communications. Een gehoste oplossing beperkt de investering tot een camera en een internetverbinding. De hosting provider zorgt voor de gegevensopslag tegen een maandelijks bedrag, dat deels van het aantal camerakanalen en het gegevensvolume afhangt. De hosting provider zorgt voor 24/7 toegang tot de configuratie en geeft toegang tot live beelden. Dankzij de efficiënte compressie zijn de eisen aan de beschikbare bandbreedte niet zo groot meer.

Trend 3: meerwaarde dankzij intelligente functie

Digitale videobewaking gaat verder dan het klassieke gebruik van een camera als bewakingstool en biedt bijvoorbeeld voor de detailhandel allerlei nieuwe mogelijkheden. Dankzij intelligente functies zoals people counting, heat mapping of procesoptimalisatie bij kassa’s (queue counting) verkrijgen ondernemers waardevolle gegevens, waarmee zij hun winkelmanagement kunnen verbeteren. Op video gebaseerde oplossingen kunnen het gedrag van klanten analyseren en processen in de winkel efficiënt stroomlijnen. Uit de analyse kan men verbeterpunten halen voor training van het personeel, marketing- en reclameacties kunnen worden beoordeeld en interne, organisatorische processen kunnen beter getest en geoptimaliseerd worden. Steeds meer functies zijn vooraf geïnstalleerd en worden kosteloos met de camera’s meegeleverd, maar voor professionele toepassing blijft het raadzaam een gespecialiseerde partner in de hand te nemen.

Trend 4: technische evolutie met 4K

4K zal dit jaar definitief doorbreken. De viervoudige HD-resolutie is het jongere broertje van de Ultra HD en wordt in de consumentensector al veelvuldig ingezet bij televisies. Om de daarmee gepaard gaande vergroting van de bandbreedte aan te kunnen, zijn al ontwikkelingen gaande bij de compressie-algoritmen. Al aan het begin van 2013 is H.265 (High Efficiency Video Coding, HEVC) door de ITU geaccepteerd.

 

Meer over
Lees ook
Fortinet Cloud Security Report: beveiligingsbudgetten voor cloud nemen met 37% toe

Fortinet Cloud Security Report: beveiligingsbudgetten voor cloud nemen met 37% toe

Fortinet maakt de bevindingen uit het 2024 Cloud Security Report bekend. In het rapport wordt beschreven wat de problemen zijn die organisaties hebben met de beveiliging van hun cloudomgevingen.

NetWitness ondersteunt AWS AppFabric om SaaS-applicaties te beveiligen

NetWitness ondersteunt AWS AppFabric om SaaS-applicaties te beveiligen

NetWitness, leverancier van detectie-, onderzoeks- en responstechnologie voor bedreigingen en incidentresponsdiensten, is geïntegreerd met AWS AppFabric. Die nieuwe service van Amazon Web Services (AWS) zorgty er voor dat software as a service (SaaS)-applicaties snel kunnen worden gekoppeld voor een betere productiviteit en beveiliging.

De evolutie van cybersecurity van de afgelopen 20 jaar

De evolutie van cybersecurity van de afgelopen 20 jaar

De cloud zoals wij die nu kennen, bestond twintig jaar geleden nog niet. Ook waren er geen Internet of Things (IoT)-sensoren en zelfs niemand wist wat Gmail was. De cyberdreigingen en tactieken van cybercriminelen ontwikkelden zich de afgelopen twee decennia sterk. Maar dat geldt ook voor de oplossingen.