Barracuda: Omikron zorgt voor 521% toename in corona-gerelateerde phishing

Barracuda-400300

Cybercriminelen spelen slim in op de zorgen rond de Omikron-variant en de sterk toegenomen vraag naar coronatests, met een golf aan phishing mails rond coronatestkits. In het nieuwste Threat Spotlight-rapport van Barracuda concluderen onderzoekers dat het aantal phishingcampagnes rond coronatestkits sinds oktober 2021 met 521 procent is gestegen.

 

 

In Nederland zijn ook al andere vormen van corona-gerelateerde phishing gedetecteerd door Barracuda. Zo worden er phishing mails verzonden waarin de ontvanger een financiële tegemoetkoming vanwege corona/Covid-19 wordt voorgespiegeld. De daadwerkelijke URL blijkt echter naar een andere locatie te verwijzen dan ‘mijnoverheid.nl’. Op deze manier proberen criminelen inloggegevens voor DigID te bemachtigen.

 

Afbeelding met tekst

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

Dit is niet voor het eerst dat de coronapandemie door cybercriminelen wordt aangegrepen voor phishing campagnes. Aan het begin van de coronapandemie, in maart 2020, zagen Barracuda-onderzoekers zelfs een toename van 667 procent in corona-gerelateerde phishing aanvallen. Dat gebeurde opnieuw begin 2021, toen in verschillende landen de vaccinatieprogramma’s op gang kwamen, met een golf aan vaccin-gerelateerde e-maildreigingen.

In deze nieuwste golf gebruiken criminelen verschillende methoden. Tot de meest voorkomende vormen van fraude behoren aanbiedingen voor coronatests en andere medische benodigdheden zoals maskers of handschoenen. Daarbij gaat het in sommige gevallen om nagemaakte of niet-goedgekeurde producten.