'Bedrijven ontdekken kwetsbaarheden steeds sneller'

mandiant-m-trends-rapport

Bedrijven hebben steeds minder tijd nodig om kwetsbaarheden in hun IT-systemen op te sporen. Desondanks is er wel ruimte voor verbetering. Bijna tweederde van de bedrijven spoort deze beveiligingsgaten namelijk niet zelf op, maar ontdekt deze op alternatieve wijze. Zo worden kwetsbaarheden bijvoorbeeld door ethische hackers gemeld.

Dit blijkt uit het jaarlijkse Mandiant M-Trends rapport, waarin FireEye cybersecurity bij bedrijven onderzoekt. Bedrijven blijken in 2013 gemiddeld 229 dagen nodig te hebben gehad om kwetsbaarheden in hun IT-systemen op te sporen. In 2012 hadden organisaties hier nog 243 dagen voor nodig en in 2011 zelfs 416 dagen. Bedrijven ontdekken beveiligingsproblemen dus aanzienlijk sneller dan enkele jaren geleden.

Kwetsbaarheden ontdekken

Slechts 37 procent van de bedrijven ontdekt deze kwetsbaarheden echter zelf. Dit betekent dat maar liefst 63% van de organisaties dergelijke problemen via een alternatieve weg op het spoor komt. Het gaat hierbij onder andere om ethische hackers die kwetsbaarheden bij het bedrijf via een responsible disclosure-beleid melden. Bedrijven kunnen hun eigen inzet om beveiligingsgaten op te sporen dan ook nog flink verbeteren.

FireEye heeft in het Mandiant M-Trends rapport ook phishingaanvallen op bedrijven onderzocht. In maar liefst 44 procent van alle onderzochte aanvallen bleken hackers zich voor te doen als de IT-afdeling van het bedrijf om medewerkers te overtuigen informatie aan hen af te staan. Dergelijke e-mails worden het meest verzonden op dinsdag, woensdag en donderdag. Bedrijven doen er dus verstandig aan ook e-mails die van de eigen IT-afdeling afkomstig lijken te zijn met een kritisch oog te bekijken. Bij twijfel is het natuurlijk altijd verstandig de authenticiteit van de e-mail te controleren door bijvoorbeeld telefonisch contact op te nemen met de IT-afdeling.

Lees ook
Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Onderzoekers van Proofpoint volgen verschillende dreigingsactoren, waaronder TA427. Deze dreigingsactor is ook bekend als Emerald Sleet, APT43, THALLIUM of Kimsuky en wordt gelieerd aan Noord-Korea.

KnowBe4-onderzoek: Bijna 70% van Nederlandse werknemers slaat wachtwoorden op in browser

KnowBe4-onderzoek: Bijna 70% van Nederlandse werknemers slaat wachtwoorden op in browser

Onderzoek van KnowBe4, aanbieder van ’s werelds grootste platform voor security awareness en gesimuleerde phishing, stelt vast dat ruim 66% van de Nederlanders wachtwoorden opslaat in webbrowsers - groot aantal weet niet dat dit (automatisch) gebeurt

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

InfosecurityMagazine bestaat tien jaar. Wat is er in die tijd veranderd? Die vraag is voorgelegd aan Remco Geerts. Remco is bij Tesorion verantwoordelijk voor strategie en innovatie. Hij zit ruim 25 jaar in de sector. Hierdoor is hij niet alleen de juiste persoon voor die functie, maar ook voor dit interview.