Bedrijven schakelen beveiligingsfuncties uit om netwerkprestaties te verbeteren

hacker

Bedrijven blijken netwerkprestaties te verkiezen boven veiligheid. Ruim een derde van de organisaties blijkt beveilingsfuncties van hun firewall uit te schakelen om te voorkomen dat netwerkprestaties negatief worden beïnvloed.

Dit blijkt uit het rapport 'Network Performance and Security' van McAfee, onderdeel van Intel Security. Voor het rapport werden 504 IT-professionals ondervraagd uit 8 landen, waaronder Nederland. 60% van de respondenten geeft aan dat beveiliging één van de belangrijkste aspecten was bij het ontwerpen van hun netwerk. Het is dan ook opvallend dat een derde ervoor kiest beveiligingsfuncties uit te schakelen om de prestaties van het netwerk te verbeteren.

'Slechte ontwikkeling'

“Het is een slechte ontwikkeling dat het gebruikelijk begint te worden om belangrijke firewallfuncties uit te schakelen vanwege de netwerkprestaties”, zegt Mischa Deden, Sales Systems Engineer voor Noord- en Oost-Europa, McAfee Nederland, onderdeel van Intel Security. “Dat is onacceptabel. Het zou voor bedrijven niet nodig moeten zijn om te kiezen voor optimale beveiliging of optimale prestaties.”

Functies die vaak worden uitgeschakeld zijn Deep Packet Inspection (DPI) (31%), antispam (29%), antivirus (28%) en VPN (28%). McAfee stelt dat met name DPI een zeer belangrijke techniek is om cyberaanvallen tegen te houden. Het uitschakelen van deze functie is dan ook onverstandig. DPI detecteert kwaadaardig verkeer binnen regulier netwerkverkeer en kan dit dataverkeer blokkeren, waardoor een cyberaanval wordt gestopt.

Zware belasting

Tegelijkertijd vormt DPI echter een relatief zware belasting op het netwerk, waardoor netwerkprestaties dus onder druk komen te staan. Dit zou dan ook reden zijn waardoor deze functies relatief vaak wordt uitgeschakeld. Onderzoek van Miercom toont aan dat het gebruik van DPI er voor zorgen dat de doorvoersnelheid op het netwerk met 40% afneemt.

Lees ook
ESET Nederland en Diergaarde Blijdorp bundelen krachten

ESET Nederland en Diergaarde Blijdorp bundelen krachten

ESET Nederland en Diergaarde Blijdorp kondigen vandaag met trots samenwerking aan. De samenwerking richt zich op het beschermen van vooruitgang en het bevorderen van duurzaamheid.

Nieuws over Kaspersky

Nieuws over Kaspersky

Vorige week hebben twee berichten over Kaspersky de internationale pers gehaald. De Amerikaanse overheid heeft twee sanctiebesluiten genomen. Met de eerste wordt de toegang tot de Amerikaanse markt verboden. Het tweede besluit is gericht tegen de directie van het bedrijf.

Zscaler biedt generatieve AI-gedreven Zero Trust Security-innovaties in samenwerking met NVIDIA

Zscaler biedt generatieve AI-gedreven Zero Trust Security-innovaties in samenwerking met NVIDIA

Zscaler, leider op het gebied van cloudbeveiliging, gaat samenwerken met NVIDIA om de ontwikkeling rond AI-gedreven copilot-technologieën te versnellen. Zscaler gebruikt de AI-technologieën van NVIDIA