Bedrijven sluiten ondanks zorgen geen verzekering af tegen cybercrime

hacker2

Bedrijven maken zich veel zorgen over cyberbeveiliging. Slechts één of de vijf organisaties beschermt zichzelf echter tegen cyberaanvallen door hiervoor een verzekering af te sluiten.

Dit blijkt uit onderzoek van de bedrijfsverzekeraar Zurich in samenwerking met FERMA en PRIMA. 76 procent van de ondervraagde bedrijven geeft aan zich in de afgelopen drie jaar meer zorgen te zijn gaan maken over privacy en security. Het is dan ook opvallend dat slechts 19 procent een verzekering op het gebied van security of privacy heeft afgesloten om dit risico af te dekken. 60 procent geeft daarnaast aan niet van plan te zijn in de toekomst een dergelijke verzekering af te sluiten.

Securitybudget is nauwelijks gegroeid

Een belangrijk obstakel hierbij lijkt geld te zijn. Slechts 44 procent van alle bedrijven geeft aan zijn budget voor cybersecurity in de afgelopen drie jaar te hebben vergroot. Ondanks dat de zorgen dus zijn toegenomen is er geen extra geld bespaard om op deze zorgen te reageren. Zo'n 20 procent van de bedrijven is van mening dat dit budget voldoende is.

Ook beschikken bedrijven vaak niet over een manager die zich specifiek op cyberbeveiliging binnen het bedrijf richt. 16,3 procent van de ondervraagde bedrijven geeft aan een Chief Information Security Officer te hebben aangesteld.

Onderzoek

Het onderzoek van Zurich, FERMA en PRIMA is hier te vinden.

Lees ook
Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

De introductie van Sora door OpenAI markeert een mijlpaal in videobewerking. De revolutionaire technologie is opwindend, maar roept tegelijkertijd vragen op over de gevolgen van de rol van AI bij het maken van digitale content en cybersecurity.

SentinelOne en Smarttech247 bundelen krachten voor nieuwe generatie managed detection and response

SentinelOne en Smarttech247 bundelen krachten voor nieuwe generatie managed detection and response

SentinelOne, een leider op het gebied van AI-security, en Smarttech247, wereldwijd leverancier van cybersecurity-oplossingen, gaan samenwerken

"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

In het recente onderzoek 'Het portret van de moderne informatiesecurityprofessional' deed Kaspersky onderzoek naar het wereldwijde tekort aan cybersecuritypersoneel. Zo onderzocht het de exacte redenen waarom bedrijven te weinig cybersecuritydeskundigen hebben.