Beveiliging websites belastingadviseurs laat te wensen over

hangslot

De belasting doen hebben we voor dit jaar gelukkig net achter de rug. Dit is niet voor iedereen een pretje. Daarom schakelen sommigen hiervoor een professional in. Bij Telefoonboek.nl zijn 4.316 bedrijven geregistreerd die belastingadvies geven. Hiervan hebben maar 1.078 een werkende website. Bij belastingadvies spelen persoonsgegevens een grote rol, daarom is het belangrijk dat ook de website van deze bedrijven goed beveiligd is. Op die manier worden de persoonsgegevens, mochten deze op de website ingevuld moeten worden, niet in gevaar gebracht.

SSL-certificaat

Veilige websites hebben een SSL-certificaat, oftewel Secure Sockets Layer certificaat. Bij zo’n website wordt  een beveiligde laag tussen de server van de website en de internetbrowser tot stand gebracht. Of een website een SSL-certificaat heeft, wordt op twee manieren vermeld. Een beveiligde website heeft ‘https’ in de URL staan, terwijl bij een website zonder SSL-certificaat ‘http’ in de URL staat. Ook is een website met SSL-certificaat voorzien van een hangslot in de zoekbalk. Bij websites zonder SSL-certificaat krijgt een gebruiker vaak een melding dat hij zich op een onbeveiligde website bevindt.

Van alle werkende websites in de categorie ‘belastingadvies’, is slechts 12,4 procent voorzien van een SSL-certificaat. Dit betekent dat maar liefst 87,6 procent van de belastingadvieswebsites niet goed beveiligd is en dus niet zorgvuldig omspringt met persoonsgegevens, mochten deze bedrijven in het bezit zijn van dit soort gegevens.

Responsive websites

Hoewel maar een heel klein percentage van de websites in de categorie ‘belastingadvies’ beveiligd is, is het percentage van werkende websites dat responsive, oftewel schaalbaar, is geruststellender. Van de 1.078 werkende websites is namelijk 37,8 procent responsive. Een website is responsive als het formaat van de website zich aanpast aan de beeldschermgrootte van het apparaat waarmee de gebruiker de website bezoekt. Als de gebruiker het venster waarin de website geopend is van formaat verandert, ‘beweegt’ de website dan ook mee en past zich aan op dit formaat.

“Tegenwoordig heeft Google een voorkeur voor websites die responsive en SSL-beveiligd zijn, erg belangrijk dus om hierin te investeren”, zegt Peter Davelaar, Manager Places Websites.

Slag te maken bij websites belastingadviseurs

"Het lage percentage van werkende websites van bedrijven die belastingadvies geven dat beveiligd is, impliceert dat er nog veel werk aan de winkel is op het gebied van websitebeveiliging. Het percentage van responsive websites is hoger, maar ook hier is er ruimte voor verbetering. Bij websites van belastingadviseurs kan dus over het algemeen nog een flinke slag gemaakt worden", stelt Peter Davelaar.

Meer over
Lees ook
Genetec kondigt nieuwe versie van Security Center aan

Genetec kondigt nieuwe versie van Security Center aan

Genetec Inc., technologieleverancier van oplossingen voor unified security, openbare veiligheid, operations en business intelligence, heeft een nieuwe versie aangekondigd van haar unified security platform Security Center.

Wegiz belangrijke stap voor digitale beveiliging zorgsector

Wegiz belangrijke stap voor digitale beveiliging zorgsector

De kogel is door de kerk! In navolging van de Tweede Kamer stemde ook de Eerste Kamer op 19 april 2023 vóór de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz). Dit houdt in dat de uitwisseling van patiëntgegevens tussen zorgaanbieders voortaan verplicht elektronisch verloopt.

DigiCert onderzoek onderstreept belang digitaal vertrouwen voor bedrijfsresultaten en klantloyaliteit

DigiCert onderzoek onderstreept belang digitaal vertrouwen voor bedrijfsresultaten en klantloyaliteit

DigiCert, de leverancier van digitaal vertrouwen, heeft het onderzoek 'Digitaal vertrouwen: de stand van zaken in 2022' gepubliceerd. Daaruit blijkt dat bijna de helft van de consumenten (47%) al eens is overgestapt naar een ander bedrijf doordat ze het vertrouwen in de digitale beveiliging van een bedrijf verloren. Als bedrijven hun digitaal vert1