Beveiligingsexpert: 'NBC-verhaal over onveilige WiFi-netwerken in Sotsji is onzin'

hacker2

Wie de Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji bezoekt doet er verstandig aan zeer alert te zijn op cybercriminelen. Dit claimt althans de Amerikaanse televisiezender NBC, die samen met een beveiligingsonderzoeker de proef op de som nam. Robert Graham, security analist bij Errata Security, stelt echter dat het verhaal van NBC onzin is.

NBC stelt een verslaggever samen met een beveiligingsonderzoeker naar Sotsji te hebben gestuurd. De twee zouden zowel een smartphone als een laptop hebben meegenomen. De mannen zouden plaats hebben genomen in een café, waarna hun smartphone al gehackt zou zijn voordat zij hun koffie ophadden. De laptop die zij hadden meegenomen zou binnen twee uur zijn gehackt. Hackers wisten beide apparaten volgens NBC binnen te dringen door cyberaanvallen via openbare WiFi-netwerken.

Totaal onjuist

Graham van Errata Security stelt echter dat het bericht totaal onjuist is. "Ik had een verhaal verwacht over de situatie rond WiFi in Sotsji. Denk hierbij aan man-in-the-middle aanvallen waarbij de Blackhole toolkit wordt geplaatst op webpagina's, waardoor cybercriminelen misbruik kunnen maken van de laatste Flash zero day exploit", legt Graham in een blogpost uit. Het verhaal gaat hier echter totaal niet op in.

De beveiligingsonderzoeker stelt dat de hack waar de NBC-journalist slachtoffer is geworden niets te maken heeft met lokale cyberaanvallen in Sotsji. De apparaten zouden zijn geïnfecteerd met malware doordat de journalist en beveiligingsonderzoeker allerlei malafide websites over de Olympische Winterspelen hebben bezocht. Hackers zouden deze website speciaal in het leven hebben geroepen om in te spelen op de populariteit van de winterspelen. Iedereen die deze website bezoekt loopt dus het risico geïnfecteerd te worden met malware, ook als de website veilig vanachter het bureau in Nederland, de Verenigde Staten of een andere locatie ter wereld wordt bezocht.

Uit de lucht gegrepen

"Het verhaal gaat totaal niet over het aanzetten van een computer en deze verbinding laten maken met een WiFi-netwerk in Sotsji. Het artikel gaat volledig over het bezoeken van malafide website", legt Graham uit. "De waarschuwing in het artikel dat je gehackt wordt zodra je je computer inschakelt is dan ook totaal uit de lucht gegrepen".

Lees ook
Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

InfosecurityMagazine bestaat tien jaar. Wat is er in die tijd veranderd? Die vraag is voorgelegd aan Remco Geerts. Remco is bij Tesorion verantwoordelijk voor strategie en innovatie. Hij zit ruim 25 jaar in de sector. Hierdoor is hij niet alleen de juiste persoon voor die functie, maar ook voor dit interview.

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.