Blackfish identificeert uitgelekte inloggegevens met machine learning

password-1433221-m

Shape Security lanceert Blackfish, een systeem dat autonoom wachtwoorden kan identificeren die bij een datalek zijn gestolen. Dit zelfs voordat het datalek openbaar is gemaakt of zelfs gedetecteerd is.

Met grote regelmaat lekken inloggegevens uit na cyberinbraken, door (configuratie)fouten of andere incidenten. Veel gebruikers maken helaas nog steeds op meerdere locaties gebruik van dezelfde inloggegevens. Indien de inloggegevens voor bijvoorbeeld een account op een website uitlekt, kunnen aanvallers met behulp van deze gegevens vaak toegang verkrijgen tot allerlei accounts van een gebruikers.

Machine learning

Shape Security wil dit probleem te lijf gaan met behulp van Blackfish. Deze oplossing is gebaseerd op machine learning sensoren die inlogpogingen op websites analyseert om inlogpogingen door onbevoegden te detecteren. Indien een dergelijke inlogpoging wordt gedetecteerd, wordt deze informatie gebruikt om andere websites die waarop dezelfde inloggegevens worden gebruikt te beschermen. Het bedrijf benadrukt dat inloggegevens nooit door Blackfish worden opgeslagen. Shape Security maakt gebruik van ‘bloom filters’ om gecompromitteerde wachtwoorden te kunnen identificeren.

“Een van de grootste dreigingen waarmee bedrijven vandaag de dag te maken hebben is de tijd tussen het moment waarop een datalek plaatsvindt bij een third-party website als Yahoo, en het moment waarop deze lekken worden ontdekt en openbaar gemaakt. Dit brengt gebruikers in gevaar”, aldus Derek Smith, CEO van Shape Security. “Blackfish verandert dit. Door automatisch ‘credential stuffing’ te detecteren op de grootste en meest aangevallen websites ter wereld, zijn we in staat nieuwe gestolen inloggegevens snel te detecteren en deze wereldwijd onschadelijk te maken. De gestolen data wordt hiermee onbruikbaar voor cybercriminelen.”

Lees ook
KnowBe4 introduceert nieuwe PhishER Plus Threat Intel-functie

KnowBe4 introduceert nieuwe PhishER Plus Threat Intel-functie

KnowBe4 introduceert PhishER Plus Threat Intel, een nieuwe functie die websitereputatiegegevens van Webroot rechtstreeks in PhishER Plus-console integreert. Deze integratie maakt snellere, geautomatiseerde detectie en reactie op webgebaseerde dreigingen mogelijk.

Fortinet Cloud Security Report: beveiligingsbudgetten voor cloud nemen met 37% toe

Fortinet Cloud Security Report: beveiligingsbudgetten voor cloud nemen met 37% toe

Fortinet maakt de bevindingen uit het 2024 Cloud Security Report bekend. In het rapport wordt beschreven wat de problemen zijn die organisaties hebben met de beveiliging van hun cloudomgevingen.

ESET introduceert AI Advisor-module

ESET introduceert AI Advisor-module

Securityanalisten van alle vaardigheidsniveaus profiteren van ESET's AI Advisor, waarmee ze kunnen werken met interactieve risico-identificatie-, analyse- en responsmogelijkheden die worden aangeboden in een gemakkelijk te begrijpen overzicht.