'Bladabindi RAT infecteert 140.000 PC's per maand'

De Bladabindi Remote Access Tool (RAT) blijkt snel in populariteit toe te zijn genomen. Cybercriminelen infecteerde in januari 2013 nog maar slechts zo'n 18.000 PC's. Dit aantal is in december 2013 toegenomen tot bijna 140.000 infecties per maand.

Dit meldt Microsoft, dat zijn Malicious Software Removal Tool in het Windows-besturingssysteem heeft geüpdatet. De Bladabindi RAT wordt voortaan automatisch door de tool herkend en verwijderd. Het piekmoment in de activiteit van de Bladabindi RAT was in november 2013, toen cybercriminelen maar liefst 180.000 machines wisten te infecteren.

VB.NET, VBS en Autolt

Bladabindi is geschreven in VB.NET, VBS en Autolt. De malware die met de RAT is gemaakt wordt verspreid via allerlei wegen, zoals Facebook en gehackte websites. Zodra de malware op een machine is geïnstalleerd kan de aanvaller de controle over de PC overnemen en allerlei gevoelige informatie stelen. Ook kan de aanvaller de webcam van de machine inschakelen en toetsaanslagen opslaan.

De malware maakt gebruik van ongedocumenteerde API's, die worden gebruikt om van de malware een kritiek proces te maken. Zodra de malware geforceerd wordt gestopt crasht hierdoor het volledige systeem, wat het verwijderen van de malware aanzienlijk moeilijker maakt.

Promotie

De maker van Bladabindi is druk bezig zichzelf bij andere cybercriminelen onder de aandacht te brengen. De cybercrimineel heeft onder andere een Twitter-account gemaakt. De ontwikkelaar toont op dit account gegevens van gehackte computers als achtergrond. Het lijkt er dan ook op dat de ontwikkelaar op zoek is naar opdrachtgevers die hem willen inhuren voor nieuwe cybercrimeprojecten.

Meer over
Lees ook
WatchGuard: malware gericht op endpoints stijgt explosief

WatchGuard: malware gericht op endpoints stijgt explosief

Ondanks dat het totale aantal netwerkdetecties van malware in het afgelopen kwartaal bijna gehalveerd is ten opzichte van het vorige kwartaal, is het aantal detecties van malware gericht op endpoints met 82% gestegen.

Miljoenen berichten verspreiden LockBit 3.0

Miljoenen berichten verspreiden LockBit 3.0

Proofpoint observeert sinds 24 april 2024 dagelijks en gedurende ongeveer een week lang campagnes met grote volumes en miljoenen berichten, gefaciliteerd door het Phorpiex-botnet.

Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Onderzoekers van Proofpoint volgen verschillende dreigingsactoren, waaronder TA427. Deze dreigingsactor is ook bekend als Emerald Sleet, APT43, THALLIUM of Kimsuky en wordt gelieerd aan Noord-Korea.