Britse inlichtingendienst voerde DDoS-aanval uit op Anonymous

Anonymous is een hackersgroep die lange tijd banken en andere organisaties met behulp van Distributed Denial of Service (DDoS)-aanvallen plat wisten te leggen. De Britse geheime dienst GCHQ blijkt Anonymous met gelijke munt te hebben terugbetaald. De inlichtingendienst DDoS'te het IRC-kanaal en andere chatrooms van de hackersgroep.

NBC beschikt over een PowerPoint-presentatie die is doorgespeeld door Edward Snowden en de opvallende actie van GCHQ aantoont. De DDoS-aanvallen zijn uitgevoerd door de Joint Threat Research Intelligence Group (JTRIG). De aanvallen hebben de codenaam 'Op WEALTH' gekregen. De GCHQ wilde met zijn acties de activiteiten van de hackersgroepen Anonymous, Lulzsec en de Syrian Cyber Army verstoren.

Het verstoren van de activiteiten lijkt overigens aardig gelukt. De presentatie meldt dat de DDoS-aanvallen van GCHQ maar liefst 80 procent van alle bezoekers in de Anonymous-chatruimtes heeft weggejaagd. Slechts 20 procent van de gebruikers zouden dus desondanks actief zijn gebleven op de IRC-kanalen.

Veel hackersgroepen gebruiken IRC-kanalen om met elkaar te kunnen communiceren. De kanalen zijn voor inlichtingendiensten dan ook een bron van informatie. GCHQ blijkt undercoveragenten op de IRC-kanalen te hebben afgestuurd in een poging de identiteit van de hackers te achterhalen. De speciale afdeling van de Britse inlichtingendienst blijkt onder te hebben geholpen een hacktivist te veroordelen voor het stelen van data van PayPal. Ook zou de afdeling hebben geholpen cybercriminelen te identificeren die overheidswebsites hadden aangevallen.

Lees ook
Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

De introductie van Sora door OpenAI markeert een mijlpaal in videobewerking. De revolutionaire technologie is opwindend, maar roept tegelijkertijd vragen op over de gevolgen van de rol van AI bij het maken van digitale content en cybersecurity.

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

ABN ARMO: Ondanks het hoge dreigingsniveau blijft de risicoperceptie in het Nederlandse bedrijfsleven achter. Ondernemers lijken de risico’s pas te onderkennen als een aanval tot schade leidt

Cloudflare DDoS-rapport over eerste kwartaal 2024

Cloudflare DDoS-rapport over eerste kwartaal 2024

Cloudflare heeft een rapport uitgebracht over de wereldwijde DDoS-aanvallen in het eerste kwartaal van 2024. De belangrijkste constateringen zijn: 2024 begon met een DDoS-offensief. De verdedigingssystemen van Cloudflare hebben tijdens het eerste kwartaal automatisch 4,5 miljoen DDoS-aanvallen afgeweerd, wat neerkomt op een stijging van 50% op1